Közép-Európa királynője: Máriacell
Címlap / Kultúra / Közép-Európa királynője: Máriacell

>

Közép-Európa királynője: Máriacell

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

A királynő ezelőtt 850 évvel egyszerű kis szegény zsidó nő volt, alig-alig öltözött kisfiát tartotta egyik kezében, másikkal egy fügét nyújtott át a gyereknek, aki egy almát tartott. A hölgy kendővel fedte be fejét, hosszú haja kilógott a kendő alól. Egy szerzetes elakadt útja közben, és a kis faszobor segítségét kérte, hogy továbbmehessen. 

Aztán a szobornak faragott hálából egy cellácskát. S nyolcszázötven éve látogatják celli Mária szobrát a világ minden tájáról. Alig száz éve ruhát is kapott, s megkoronázták, mégpedig nem kisebb személy, mint a római pápa küldötte. Ő a királynője Ausztriának, Horvátországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, ő a magyarok Nagyasszonya. Ott díszlik palástján a magyar címer.

Lajos király a templom előtt

Ott áll rendületlen és őrzi a templomot a mi Nagy Lajosunk, akit a Toldiból ismer minden magyar gyerek. Ő maga is hozzájárult a kegytemplom építéséhez, sőt egy kegykép is őrzi emlékét. Persze, rögtön feltámadt bennem a testvéri irigység: miért nem valamelyik magyarországi templomot őrzi ilyen lovagi módon. 
 


Pedig egyszerű  a válasz. Mi egy kicsit közelebb vagyunk Istenhez, mi bölcsebbek vagyunk, tudjuk, hogy a világi javak elmúlnak, s ezt mindig jókor megelőztük, nehogy később nehezebben jussunk át a tű fokán gazdagságunk, földi kincseink miatt. Amit mi felépítettünk, azt hagytuk szépen lerombolni töröktől, tatártól, némettől, Rákosi elvtárstól. Nem gyűjtünk földi kincseket, a szép kis Regnum Mariannunkat márványkockánként robbantották szét magyar munkáskezek. „Vár állott, most kőhalom…” Hadd őrizze csak Ausztria Mária Országának emlékét. Ausztriában pedig olyan minden, mintha éppen azon a héten építették volna. Ezer év meg se látszik rajta. 

HarmoNet tipp: Miért tulajdonítunk varázserőt az ereklyéknek? >>

Hagyományok
Május elsején mindenütt májusfát állítanak – ez egy minden embert összekötő hagyomány. A kis eldugott falvakban ugyanúgy, mint a városi rangra emelkedett Mariacell főterén. Hasonló ez az állapot az őszi elhulláshoz, az emelkedés és a visszahúzódás, télbe-süllyedés misztikus ideje. Ősszel már a téli hónapok eltakarására – ez is egy amolyan hagyomány -, a nehezebben járható utakra és időszakra készülnek, de még most sem késő ellátogatni a településre. Mézeskalácsot sütnek, a kedvenc a likőrfőző. Út a kálváriára

Német precízséggel minden felé jelzőtáblák mutatják a szent utat fel a kálváriára. Az úton van a keresztút tizennégy stációja. A kerámia domborművek Anna Heck munkái 1955-ből. A Kálvária-domb tetején éppen szembekerülünk a templom gótikus tornyával, és rálátunk a kupolára. Kicsit lejjebb érdekes házra lelünk: itt a mechanikus Biblia. Egy ügyes mester házának egyik termében az Újszövetség jeleneteit rendezte be mozgó bábokkal. Egy euróért meg lehet tekinteni. Az előtérben Mózes és az angyali üdvözlet fogad, bent pedig jó megvilágításban a születéstől a kereszthalálig játsszák a mozgó bábok az Evangéliumok történeteit. A mester még a műhelybe is bevezette mérnök barátunkat, hiszen büszke tudományára, melyet sokszázezer látogató csodált már meg. Visszafelé  a Szentforrás kápolna kútjából ittunk vizet
, mely megóv minket a szembajtól, s ha már erre jártunk, hálából Mozart, Arcadelt, Liszt kórusműveivel köszöntük meg osztrák testvéreinknek a szíves vendéglátást. Igazán otthon éreztük magunkat, a szállóban egyszerű magyar forintért kaptunk teát, kávét, és éjszakára fűtött szobát itt a hóhatár felett.

Dobosy Ildikó 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7453 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x