Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai
hirdetés
Címlap / Kultúra / Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai

>

Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek, és félszárazak, elegáns és cifra cimkével. Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz? 

Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek, és félszárazak, elegáns és cifra cimkével. Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz? A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackban hoznak forgalomba, hagyományos formába zárnak és elegendő szénsavtartalma van. Érdemes ennél egy kicsit körültekintőbbnek lenni és valódi minőségi pezsgőt választani a kínálatból.

Pezsgő és habzóbor
A kettő abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik a habzóborban viszont mesterségesen adagolt, (szaturálással) elnyeletett szénsav található.

Történeti visszapillantás
Legelőször Don Perignon készített pezsgőt Champagne-ban. Felfedezői érdeme abban áll, hogy bevezette a parafa kérgéből, a parafából készült dugó használatát. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafa dugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.

A pezsgőgyártásról
A pezsgő szénsavtartalma a hozzáadott cukorból zárt erjedés közben képződik. A pezsgőgyártás későbbi szakaszában a technológiailag kész pezsgő édesítésére is használnak cukrot. Előzőleg ebből is oldatot, likőrt készítenek. A kétféle likőrrendeltetése és összetétele nem azonos,ezért nevükben is megkülönböztetikegymástól.
Az előbbit tirázslikőrnek, utóbbit pedig expedíciós likőrnek nevezik.

Mikor fogyasszunk pezsgőt? - Egyszerűen: bármikor!
Fontos, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyunk, 6–8 fokra hűtve. Édesség és gyümölcs után félszáraz, édes pezsgőket kínáljunk. Kávét pezsgő után már ne szolgáljunk fel! Napjainkban a gasztronómiai tabuk döntögetése is megfigyelhető: a palackból formatervezett kiöntőedénybe töltött pezsgőt - mindig szárazat - szinte minden fogáshoz ajánlják.

Amit a pezsgőnyitásról tudni kell
Akármilyen furcsa is, a pezsgőspalack, feltéve hogy töltve van, "veszélyes üzem"! A benne lévő 5-6 bar nyomás komoly sérüléseket okozhat, ha nem kellő óvatossággal akarunk hozzáférni az áhított italhoz. A kupak levétele után a társaságtól elfordulva, a palackot magunktól eltartva leszereljük a kosarat, majd a dugót enyhe szusszanás kíséretében kiemeljük a palackból.

A palack felrázását, a pukkanást hagyjuk meg szilveszterre és a Forma 1 győzteseinek. Így elegáns!

Hűtve fogyasszuk!
A fogyasztási hőmérséklet általában 6-8 fok, de ez sem szentírás. Igaz azonban, hogy a pezsgő légiessége, szénsavtartalma ezen a hőfokon okozza a legnagyobb élvezetet. A pohár inkább hosszított, "flőte" és sohasem kehely alakú legyen!
A pezsgő egyik, talán legfontosabb jellemzője a szénsavtartalma. Az oldott és szaturált, a folyadékban kis buborékká diszpegrált CO2 különleges érzékszervi örömöket nyújt a fogyasztónak.

Egy különleges ital: Erotika koktél pezsgővel

Összetevők:
2 cl mangó- vagy maracujalikör
2 cl vodka
2 cl ananászlé
1-2 csepp angostura
édes pezsgő a feltöltéshez

Elkészítés: A hozzávalókat, a pezsgő kivételével, egy séker-ben jéggel összerázzuk, majd pezsgőspohárba töltjük, és felöntjük édes pezsgővel.

Forrás: Hungasekt


 
 
[ 3435 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x