Izraeli filmhét 2009: mire számíthatunk (Előzetesekkel!)
Címlap / Kultúra / Izraeli filmhét 2009: mire számíthatunk (Előzetesekkel!)

>

Izraeli filmhét 2009: mire számíthatunk (Előzetesekkel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A filmhét során bepillantást nyerhetünk a kis közel-keleti ország sokszínű kultúrájába, vallási életébe, megismerhetjük továbbá valós társadalmát és tudományos fejlődését. Az Odeon-Lloyd moziban több fesztiváldíjas alkotást lehet majd látni - lesz köztük dráma, vígjáték, akció- és romantikus film egyaránt. 

Az izraeli filmgyártás évről évre egyre nagyobb elismerésnek örvend világszerte. Idén izraeli film nyerte el a Golden Globe legjobb külföldi film kategóriájának járó díját, valamint a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját is. A tavalyi Izraeli Filmhét annyira sikeres volt, hogy éjszakai pótvetítéseket kellett rendezni a hatalmas érdeklődésre való tekintettel.

A hét nyitófilmje, a Szerelmem, Aviva, csodálatos képi világával emberi vágyakról, álmokról beszél. Ronit Elkabetz rendező – tavaly A zenekar látogatása című filmjével aratott világszerte és filmhetünk keretében Budapesten is hatalmas sikert, míg idén – a Siva című új filmjében a nézők egy marokkói zsidó család életébe tekinthetnek be. Az izraeli filmhetek megszokott alkotóeleme a hadseregről és annak történeteiről szóló filmek. Idén az 1976-os Halfon domb nem válaszol című, Izraelben kultuszfilmmé vált alkotást láthatjuk, amely az izraeli hadsereg tartalékos katonáinak kalandjait és problémáit parodizálja. A Miami Nemzetközi Filmfesztivál győztese, a Fuss velem! egy akciódús film, amely a felnőttéválásról szól és a jelenkori jeruzsálemi életbe kalauzolja el a nézőt. A világszerte sikeres Nudli megható és rendkívül komikus dráma: a negyvenes éveiben járó légiutaskísérő életének kalandos történetét mutatja be.

Izraeli filmek budapesti vetítésekor a kínálatból elengedhetetlen egy-egy film Efrájim Kishontól, a kitűnő szatíráiról ismert magyar származású humoristától. Idén a Golden Globe nyertes és az Oscar-jelölt Azuláj, a rendőr és a Golden Globe-jelölt Blaumilch-csatorna című alkotásokkal ismerkedhetnek meg a nézők. A két film az izraeli társadalom érdekes képtelenségeit és furcsa ellentmondásait figurázza ki.

Az idei filmhétre ellátogat a Szerelmem, Aviva film készítője Shemi Zarhin.

Shemi Zarhin, a Tel Aviv-i Egyetem Film és Televízió Szakán végzett forgatókönyvíró, rendező és tanár, a jeruzsálemi Sam Spiegel Film és Televíziós Főiskolán tanít. Egyetemi tanulmányai idején számos rövidfil­met írt és rendezett. A magyar közönség által már ismert filmje, a Bonjour Monsieur Slomi világszerte több díjat is nyert. Az 2009-es Izraeli Filmhét nyitóalkotása, a Szerelmem, Aviva, amely Zarhin szülővárosában, Tibériás-ban játszódik, szintén számos díjat hozott a rendezőnek. A filmhét egyik kiemelkedő művének, a Nudlinak a forgatókönyvét a film rendezőjével, Ayelet Menahemivel közösen írta. Alkotásai többek között az izraeli társa­dalom etnikai és vallási feszültségeit mutat­ják be.

Idén első alkalommal nemcsak a moziban, de az interneten is lehet szavazni a filmhét legjobb alkotására. Az előadásokat követően a helyszínen, a Facebook-on pedig gyakorlatilag bármikor lehet szavazni. A filmhét végén közzétesszük, hogy melyik film nyerte el leginkább a magyar közönség tetszését.

Bemutató előzetesek:
Noodle / Nudli előzetese: http://www.youtube.com/watch?v=NyBBcc4wvFw&feature=related

Aviva my love / Szerelmem Aviva előzetese: http://www.youtube.com/watch?v=6hFrgc2rMSM

It all begins at the sea / Minden a tengeren kezdődött előzetese: http://www.youtube.com/watch?v=SCBgzg6xzJg


Időpont: 2009. november 20-tól és 25-ig
Helyszín: ODEON-LLOYD MOZI, 1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.
Program: 24 vetítés, részletek: http://www.facebook.com/pages/Budapest-Hungary/Izrael-Allam-Nagykovetsege-Budapest/36244405775?ref=mf

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1937 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x