A titokzatos műgyűjtő kollekciója - mától láthatod!
Címlap / Kultúra / A titokzatos műgyűjtő kollekciója - mától láthatod!

>

A titokzatos műgyűjtő kollekciója - mától láthatod!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Egy titokzatos műgyűjtő, a kalandos életutat befutott Wiener Tibor kollekciójából nyílik kiállítás május 27-én, csütörtökön, ma 17 órakor a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.  

Az értékes gyűjtemény több darabja hosszú ideig egy rákospalotai pincében várta sorsa jobbra fordulását. A nagyközönség most először láthatja együtt a néhai görögkeleti lelkész és műgyűjtő Wiener Tibor különleges gyűjteményét.

A kollekció és a tárlat része Czimra Gyula kilenc alkotása is. Az 1966-ban elhunyt Czimra mára az egyik legkeresettebb alkotó lett a magyar műkincspiacon. A „városi legenda” szerint a festőművész életében nem adott el egyetlen művet sem. A Czimra-művek Wienerhez valószínűleg csereként kerülhettek. Wiener Tibor, a szakemberek feltételezése szerint, néprajzi tárgyakat adhatott a régi népélet tárgyi kultúrája iránt érdeklődő festőnek.

A különleges Wiener-gyűjteményből több mint ötven alkotást tekinthet meg most a nagyközönség. A már említett legendás Czimra-festményeken kívül találkozhatnak az érdeklődők Barcsay Jenő, Kmetty János, Bene Géza, Hanna Mela, Kádár Béla és Klie Zoltán műveivel is.

Wiener Tibor apai ágon francia, anyai ágon régi magyar családból származott. Kánonjogi doktorátusát 1915-ben Bécsben szerezte, ott végezte teológiai tanulmányait is. Lelkészként Kunszentmiklóson, Soroksáron, Szegváron, Kiskunmajsán, Kecskeméten, Csongrádon és Rákospalotán is szolgált. 1925-ben érkezett Vásárhelyre, ő lett a helyi görögkeleti egyház papja.

Wiener néprajzi és képzőművészeti gyűjteménye a harmincas években országos hírű volt, sokan látogatták. Többek közt Radnóti Miklósnak, Erdei Ferencnek mutathatta be a kollekciót. Radnóti egyetlen vásárhelyi látogatása idején, 1935 májusában a görögkeleti templom műkincseivel is megismerkedett.

A műgyűjtő családját a második háború elől külföldre menekítette, ő pedig gyűjteményével Rákospalotára menekült. 1962-ben Amerikába utazott családja után, de az ottani életmód számára elfogadhatatlan lévén, 1964-ben visszatért, és a gödöllői szociális otthon lakójaként halt meg 1978-ban.

A hetvenes években a most kiállított alkotások egy része egy rákospalotai pincében került elhelyezésre, ami jelentősen rontott a művek állagán. Dömötör János, néhai vásárhelyi múzeumigazgató évekig tartó kutatómunkájának és a megfelelő hatóságoknál kifejtett erőfeszítéseinek eredményeként ezek a képzőművészeti alkotások végül 1989-ben kerültek a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe.

A Wiener-gyűjtemény alkotásait július 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2013 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x