Új Nyolcak kiállítás a közösségi pszichiátrián
Címlap / Kultúra / Új Nyolcak kiállítás a közösségi pszichiátrián

>

Új Nyolcak kiállítás a közösségi pszichiátrián

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A betegek gyógyulásában jelentős szerepe van a művészeti terápiának, ezért a mentális problémákkal küzdőket segítő Ébredések Alapítvány is szorgalmazza a betegek és a művészet összekapcsolását. Az alapítvány által működtetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum otthont adott az új Nyolcak művészeti csoport alkotásainak, január 13-án pedig a Magyar Hospice Alapítvány (1032 Budapest, Kenyeres u. 18-22.) várja a kiállítást. 

A művészet és a pszichiátria kapcsolata már a XX. század elején megalakult - társadalmi reformokat követelő - régi Nyolcak (tagjai: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos) munkásságában is megjelent. A csoportosulás egyik oszlopos tagja, Berény Róbert napi kapcsolatban volt olyan jelentős analitikusokkal, mint Freud vagy Dr. Ferenczi Sándor. A festőművészt mindig is érdekelte a pszichoanalízis, melyet maga is tanult és művelt.

A régi elődöket követve megalakult az új Nyolcak Aknay János, Csorba Simon, Farkas Ádám, Csáji Attila, Fejér Hadúr Péter, Kovács-Péter Balázs, Lapu Mihály és Dr. Táncos László részvételével. Közülük Csorba Simon annak a Mentonopon Csoportnak volt a vezetője, amely Dr. Gerevich József pszichiáter ötlete nyomán, az 1978-ban létrejött „Na’Conxypan” elnevezésű önképzőkörből nőtte ki magát. „Amikor 1980-ban átvettem a csoport vezetését, a fantázianév átalakítása természetes velejárója volt közösségi, terápiás, művészeti aktivitásunknak. A Mentonopon rajtam kívül más emberek számára is létező dologgá, fogalommá alakulhatott. Most pedig az új Nyolcak vezet vissza az önképzőkörös gyökerekhez” – mondta Csorba Simon, a Mentonopon csoport vezetője.


2009 decemberében az Ébredések Alapítvány által üzemeltetett Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum tulajdonába került a csoport több mint 20 évvel ezelőtt készített alkotásainak gyűjteménye. A budapesti Kálvária téren működő intézmény befogadta továbbá az új Nyolcak első kiállítását is. „Közösségi pszichiátriánk épületében korábban Nappali Kórház volt, mely már az 1980-as években helyet adott az underground művészeti csoportosulásoknak. A mentális problémákkal élők tehetségének felfedezése segíti a rehabilitációt, a művészet szabadságot ad, és ez által egy szabadabb világ felé vezeti a betegeket is. A hagyományokat folytatva mi is szívesen fogadjuk a művészeket, valamint a művészetek iránt érdeklődő pszichiátriai betegeket” – hangsúlyozta dr. Harangozó Judit pszichiáter, az Ébredések Alapítvány vezetője.

Az új Nyolcak kiállítás fő üzenete, hogy a művészek és betegek együtt segíthetik a mentális problémával élők rehabilitációját, harcolva így a stigma, társadalmi kirekesztés és megbélyegzés ellen, mely szintén feladata az Ébredések Alapítvány egyik kiemelt programjának, a NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezésnek. A Kálvária téri közösségi pszichiátrián emberien segítenek a rászorulókon, a rehabilitáció a kliensek örömteli céljaira épül, melyet nagyban segíthet a festészet, az alkotás. Az alapítvány dolgozói és betegei ebben a szellemiségben búcsúztatják a kiállítást január 13-án, bízva abban, hogy a tárlat továbbviszi az örömhírt: van segítség a súlyos pszichés problémák esetén is.

A kiállítás búcsúztatójával egybekötött fogadásra minden érdeklődőt és újságírót szeretettel vár az Ébredések Alapítvány, ahol művészekkel, mentális problémával élő emberekkel, segítőkkel együtt emlékeznek a lélekgyógyászat és a művészet nagy találkozásaira.

Helyszín:
1089 Budapest, Kálvária tér 5, Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrum
Időpont: 2011. január 13.  11.30

Kép: piqs.de: wolke88 - Gina...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4177 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x