műKINCSvadászat 2011 - Indul a második évad!
Címlap / Kultúra / műKINCSvadászat 2011 - Indul a második évad!

>

műKINCSvadászat 2011 - Indul a második évad!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Idén folytatódik a tavaly indult biblioterápiás sorozat az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Január irodalmi műkincse egy Ady-vers lesz. 

Az elmúlt évben ismert és kevésbé ismert művekkel is dolgoztak a foglalkozásokon. Így megismerkedtek Sarkadi Imre A gyáva című kisregényével, Stendhal Vörös és fekete című művével, Shakespeare Lear királya pedig március irodalmi műKINCSe volt.
Andersen A rút kiskacsa című meséje a második negyedév első feldolgozott műve volt, majd májusban egy antik remek következett, Catullus epigrammája, a Carmen 85.
A félévet Móricz Zsigmond Egyszer jóllakni című novellájával zárták.
A nyári két hónapos szünet után szeptemberben kiéhezve várták a résztvevők Kosztolányi Dezső regényének, az Aranysárkánynak a feldolgozását. Az ősz Csehov Kaméleonjával folytatódott, majd a Leláncolt Prométheusz című Aiszkhülosz-darab megbeszélése következett. Az évet Lev Tolsztoj Két öreg című elbeszélésével koronázták meg.

A foglalkozásokon több mint százan vettek részt, a többség 2-3 alkalommal is jelen volt. A műKINCSvadászaton - jellegéből fakadóan - bárki részt vehet, s tapasztalataik szerint is szinte minden korosztály képviseltette magát a húszas éveiben járó egyetemistáktól kezdve a nyugdíjasokig. Alapvetően értelmiségiek érdeklődtek, tanárok, írók, könyvtárosok, bölcsészhallgatók. 

Mi is az a biblioterápia?
Biblioterápián a művek élményszintű feldolgozása zajlik, így nincs szükség másra a részvételhez, mint nyitott szívre és lélekre. Az elmúlt év történései alapján elmondhatjuk, hogy aki a foglalkozásokon több alkalommal is részt vett, bizonysággal gazdagodott önismeretben, empátiában, türelemben, fejlődött vitakészsége, problémaérzékenysége. Azaz vérré vált benne az irodalom.

Milyen kincsek után kutathatunk 2011-ben?
Az idei évre is különleges alkotásokkal készülnek, lesz a művek között néhány, melyet a részt vevők kívánságságára válogattak be. A foglalkozásokat hagyományosan a hónap utolsó csütörtökén tartják, 17 órai kezdettel a könyvtár rendezvénytermében. A foglalkozásokról rendszeresen tájékozódhatnak a könyvtár honlapján, a Kávészünet című könyvtári blogban illetve a műKINCSvadász Facebook-oldalon, valamint a könyvtárban elhelyezett plakátokon. 

Várják a régi és új műKINCSvadászokat, azaz azokat, akik szellemük, lelkük frissítésére az irodalom erejét is igénybe szeretnék venni.


A hónap irodalmi műKINCSe 2011 januárjában

Ady Endre Köszönöm, köszönöm, köszönöm című verse lesz.

Időpont: 2011. január 27. (csütörtök) 17 óra.
Helyszín: OIK, Budapest V., Molnár utca 11.

A foglalkozásokat idén is Sóron Ildikó biblioterapeuta vezeti.

Képek: wikipédia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3321 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x