Vágyaink világa: kísértések örvényében
Címlap / Kultúra / Vágyaink világa: kísértések örvényében

>

Vágyaink világa: kísértések örvényében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

2011-ben Pécsett a Dominikánus Házban kéthetente vasárnaponként 16 órától folytatódik a tavalyi évben nagy sikerrel elkezdett VILÁGOKON ÁT Film-szeminárium. A sorozat következő előadása arról, vajon tudjuk-e uralni vágyainkat, fékezni szenvedélyeinket? A meghívott vendég Dúl Antal teológus. 

A filozofikus hangvételű, a televízióban többször is vetített 12 részes ismeretterjesztő sorozat (melynek első hat részét a tavalyi évben tekinthette meg a pécsi közönség) — Lőrincz Gabriella szerkesztésében, rendezésében és műsorvezetői kalauzolásával — az emberi élet nagy és örök dilemmáit veszi sorra, ha nem is a teljesség, de az elmélyültség igényével.

Vállalt céljai között tartja számon olyan gondolkodásbeli, világszemléleti alternatívák megfogalmazását, melyek alapjaikban ősi kultúrkörök tudáskincséből táplálkoznak, de amelyek - modern korunk kihívásaira válaszolva - a kísérleti tudomány jövőbemutató, olykor merész hipotéziseivel egészülnek ki.

A mozgókép sajátosságai természetesen komplex élménnyé gyúrják össze mindazt, ami ugyan külön-külön is hatásos lehet, de együttesen megsokszorozódott erőt képvisel. A gondolatok eredetisége, az „értelem fénye” intellektusunk számára szolgáltat örömforrást, a képi és zenei illusztrációk pedig érzékeinkre gyakorolnak hatást. A tekintet, a hanglejtés, az előadásmód dinamikája intenzívebbé teszik az átadott tanítások üzenetét, és maradandó emlékké válhatnak.

A film-szemináriumokon ezt az élményt, és az elmélyülés lehetőségét tovább növeli, hogy a vetítést követően lehetőség nyílik a meghívott előadóval közösen az adott témában jobban elmerülni, körbejárni, beszélgetni róla.


A következő előadás: Vágyaink világa: kísértések örvényében

Meghívott vendég: Dúl Antal, teológus

Minden, amit az ember létrehoz, vágyaiban gyökerezik. Hajtóereje táplálja akaratunkat, teremti meg cselekedeteinket, legyen az építés, vagy rombolás. Tudjuk-e uralni vágyainkat, fékezni szenvedélyeinket? Milyen tanulságot őriz a mítoszok világa az olyan ősi vágyakról, mint a tudásvágy, vagy a halhatatlanság sóvárgása? Miként változnak át vágyaink életidőnk során?

Hamvas Béla látásmódjának hiteles tolmácsolásával visz új szempontokat a témakör elemzésébe.

Dúl Antal szellemi irányultságát tekintve spirituális szabadságot hirdető, egyházi dogmatikától mentes tanító. Tanulmányait 1967-től a Római katolikus Hittudományi Akadémián végezte. 1973-1993 között az MTA könyvtárában dolgozott.

"Másként-gondolkozását" 1968-ban, Hamvas Bélával történt személyes találkozása és az író haláláig tartó kapcsolata alapozta meg, amely az évtizedek alatt a hamvasi életmű kiváló ismerőjévé és interpretátorává tette. Az 1990-es évek elejétől kezdve rendszeres előadóként találkozhatunk vele a tradicionalista, metafizikai bölcselettel foglalkozó körökben (pl. Szintézis Szabadegyetem, Hamvas Kollégium, stb.) 1998 óta saját alapítású könyvkiadóját működteti Medio Kiadó néven, amely Hamvas Béla műveinek kiadására jött létre, és amely az életműből eddig huszonegy kötetet publikált.

Az előadás kezdete: 2011. január 30. vasárnap délután 16 óra
Helyszín: Dominikánus Ház (7621 Pécs, Színház tér 2. Tel: 72/510-644  www.pecsikult.hu)

A programsorozat szervezője:
Napkelet Jógaház - Pécs
7621 Pécs, Perczel Miklós út 26. I. em./1.
tel: +36(72)222-499

e-mail: pecsiasram@gmail.com
http://vaisnava.org/sadhana

Ízelítő a filmekből itt >>

Kép: piqs.de: Steve Evans - Love is in the air...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2798 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x