Munkácsy Mihály születésnapjára
Címlap / Kultúra / Munkácsy Mihály születésnapjára

>

Munkácsy Mihály születésnapjára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Február 20-án született a Vízöntő és a Halak jegy fordulópontján 1844-ben. A Vízöntő határ nélküli szárnyalásával művészetének híre a világ minden tájára eljutott. A Nemzeti Galériában kiállított Trilógiáját Amerikából szállították hazánkba, hogy minden magyar embernek lehetősége legyen tisztelegni előtte. 

Ugyanakkor megmaradt szegény kisgyermeknek a Halacska jegyében, szinte minden képén találkozunk egy gyermekkel, aki magában áll a gondokkal, szenvedélyekkel feltüzelt felnőttek körében.

A Pilátus előtt egy szelíd asszony kezében egy gyermek, az Ecce Homo-ban védelmet keres édesanyjánál, aki csecsemőjét karjában tartja, miközben a felnőtt férfiak gyilkos szenvedéllyel vádolják az ártatlan Megváltót. Munkácsy nem felejtette el gyermekkorát, amikor asztalosinas volt.

A Forradalom és szabadságharc idején kisgyermek volt, de olyan korban nevelkedett, amikor még éltek a harcok hősei. Mecénása fedezte fel, vitte magával előbb a nagyvárosba, majd Bécsbe tanulni. Magyarországon még nem volt festőiskola. Bécsbe, Münchenbe, Párizsba mentek a tehetséges ifjak, mint Zichy Mihály is. Munkácsy is Münchenbe indult, de különleges tehetsége nehezen birkózott a gipszmodell utáni festéssel. Amit ő egyszer meglátott, azt fejében hordozta, nem volt szüksége szolgai másolásra.


Düsseldorfi iskola
Itt festette meg az Ásító inast, majd élete egyik fő műve, a Siralomház következett. A betyár alakja a magyar folklórban a szabadság népi hőse volt, s az elítélt haragos, mindenre elszánt világával szemben itt is megjelenik az ártatlan lányka az előtérben, az előítéletmenetes jóság szimbólumaként.

Párizs
Ez a csodálatos város azonban maga volt az élő művészet, kísérletezés. Itt kapta méltó jutalmát a Siralomház is: a Párizsi Szalon nagy aranyérmét 1870-ben. Ezt a képet tragikus konfliktus, súlyos veretű forma jellemzi, sötét és világos színek, amiként sötét és világos érzések ébrednek a kép szemlélőjében is.


Hasonlóképpen a legszegényebbeket ábrázolta a Köpülő asszony, a Rőzsehordó nő, az Éjjeli csavargók, és a Zálogház című képeiben.  Ezek az európai realizmus fő művei közé tartoznak. Témájában következetesen realista, de formájában színpadszerű jeleneteket látunk. Ez a stílus a romantikus ihletésű realizmus, melyet sokan követtek utána Magyarországon. A sötétből kivillanó színek kontrasztja, a pszichológiai jellemzés hangsúlya festői egységben összegződik.

Műkereskedelem
Szívesen fogadták a képeit Párizsban. A vak John Milton diktálja leányának az Elveszett paradicsom c. művét című képe, a Mozart halála és a Műteremben, ahol önmagát ábrázolja, távolabb lép a magyar realizmustól. Sőt a Honfoglalás című kép is inkább kosztümös kompozíció. Ezekkel Párizsban nagy sikereket ért el.


Mindmáig örömmel tölti el a rajongókat, ha Munkácsy-csendéletet látnak. Legutóbb a 121 legszebb kép kiállításon mindenki boldog mosollyal állt meg a Csendélet előtt. Tájképeinek sok követője volt, néhány évtizedig mindenki Munkácsy szeretett volna lenni.

Különleges tárlatvezetés Szirbek Istvánnal erre a kiállításra >> 

Dobosy Ildikó
Képek: Wikipédia
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4417 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x