Tűz van - Mentsük, ami menthető!
Címlap / Kultúra / Tűz van - Mentsük, ami menthető!

>

Tűz van - Mentsük, ami menthető!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Ha téged is érdekel a művészet, ma 3-kor gyere a Liszt Ferenc térhez közel eső Hegedű utca 3-ba! A TŰZRAKTÉR Független Kulturális Központot és Alkotóházat egy tollvonással megszüntetné Terézváros Önkormányzata március 31-ével! A megannyi eredménnyel bizonyító alkotóházat kiürítésre kötelezték. Simor Ágnes művészeti vezető mögé sokan felsorakoztak már, de még többen kellünk, hogy döntésük megváltoztatására bírjuk a hivatalos szerveket!  

A 2005-ben a Tűzoltó utca egy használaton kívüli gyárépületében elindult, a hazai és nemzetközi színtéren kiemelkedő sikereket elért, összművészeti és kulturális projekt lassan három éve költözött a VI. kerület egyik volt iskolaépületébe, az Oktogon közelében lévő Hegedű utca 3-ba. Az éveken keresztül üresen álló, fővárosi és kerületi önkormányzati vegyes tulajdonú, részben műemléki védettségű ingatlant a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány bérli az önkormányzattól.

Sikereiket a főváros is elismerte, 2010-ben Pro Urbe Budapest díjjal tüntette ki a kulturális központot, s megkapták a Kulturális Minisztérium miniszteri elismerését, és az EUROREGIO Innovációs Díját is. A négyemeletes, közel 3500 m2 alapterületű egykori iskolaépület egy olyan kreatív kulturális térré válhatott, amely egyrészt befogadó térként helyet - próbatermet, műtermet, infrastrukturális hátteret - biztosít képző és iparművészek, színház- és filmművészet terén alkotó közösségek, civil szervezetek, innovációs csoportok részére; másrészt mint rendezvény-, oktatási- és programhelyszín új szellemi és kulturális kezdeményezések színtere.

Az elmúlt 5 év során a központ közel 6500 művészeti és kulturális eseménynek adott otthont. Ezek közül évente több mint 40 kiállítás, 170 színház-, cirkusz- és táncelőadás, 120 filmes program, 600 oktatási és képzési program, 100 családi, gyerekprogram és 320 koncert, zenei esemény valósult meg, éves szinten 30 ezres látogatottsággal! Az Alkotóház 40 termében jelenleg 374 állandó alkotó dolgozik, a különféle projektekre számos civil csoport és művész társul.

A TŰZRAKTÉR létrejötte példaértékű az önerőből, alulról szerveződő, önkéntességen alapuló közösségi terek, kulturális központok terén. A művészetszerető diákok, művészek és bármiféle érdeklődő közönség számára ingyenes, vagy hozzáférhető áron látogatható sokrétű kulturális programokat kínál. Az alkotóházban nyelvórákat, drog-prevenciós programokat, fotóoktatást, vizuális képzést, táncórákat, jógát, sérült gyermekek számára fejlesztő foglalkozásokat tartanak. A házban működik a magyarországi viszonylatban egyedülálló cirkuszi zsonglőr negyed, lapkiadó, a hulladékból hangszereket készítő és azokat megszólaltató népszerű Bélaműhely zenekar, több színtársulat, köztük az ELTE Egyetemi színpada, próbálnak náluk a Katona József Színház színészei, de vannak környezetvédelem, ifjúságvédelem, önkéntes szervezés terén tevékenykedő civil szervezetek, kutatási és innovációs csoportok is. A Képzőművészeti Egyetem diplomakiállításától kezdve, a tibeti szerzetesek mandalakészítésén át, a bábkészítéstől bábfilmforgatásig megtalálható minden.


Hétfőn egy kerekasztal beszélgetés zajlott a Tűzraktér színpadán, a főváros kulturális központjainak képviselőivel, illetve meghívták Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest, illetve Szőcs Géza kulturális államtitkárt is. A Tűzraktér alkotói erre az alkalomra megnyitották műhelyeiket és műtermeiket, az érdeklődőknek lehetősége nyílt bejárni az épületet és személyesen megtapasztalni, élményt szerezni egy alkotóház hétköznapjairól.

A kerületi Önkormányzat és a Tűzraktér vezetősége között a kezdetektől fogva folyamatos kommunikáció folyt az épület üzemeltetési kérdéseiről és lehetőségeiről. Mind a működtetést, mind a távlati tervezést azonban nagyban megnehezítette, hogy az önkormányzat nem mutatott hajlandóságot a hosszú távú bérleti szerződés megkötésére. Gyakran csak pár hónapra szóló megállapodások köttettek. Önerőből a szervezők és alkotók segítségével parkettát, talapzatokat újítottak fel, átfestették az épület belső tereit, közel 100 ablakot üvegeztek be, zárakat cseréltek, stb. Az önkormányzat részéről felmerülő minden hivatalos igénynek eleget tettek. A vendéglátóteret komplett módon felújították, az illemhelyiségekbe a ház alkotóinak egyedi kerámia elemei kerültek. Ezen felül együttműködési javaslattal álltak elő az épület további fejlesztésére.

Ennek ellenére a Terézvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 24.-i ülésén úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a Tűzraktér vendéglátói szerződését, illetve a Független Kulturális Központot és Alkotóházat 2011. március 31-ével kiürítésre kötelezi. Döntésüket gazdasági okokra hivatkozva indokolták. A Tűzraktér hivatalos képviselői továbbra is nyitottak az Önkormányzattal való együttműködésre, keresik a megoldást a maradásra. Konkrét terveik vannak a hosszútávú működtetésre vonatkozó egyedi megoldásokra.

Védjük meg közösen a Tűzrakteret! – kiáltja Simor Ágnes kulturális vezető, aki ez úton intéz támogatási felhívást a lakosság felé, hogy a Hegedű utca 3. szám alatti épület továbbra is helyet adhasson sokrétű művészeti és kulturális tevékenységeinek!


2011. 03. 25-én pénteken 15:00-22:00-ig a Hegedű utca és Templom tér (Tűzraktér mellett) MEGVÉDJÜK A TŰZRAKTERET! utcai felvonulást és támogatói napot rendeznek karneváli hangulatban. Kb. 16:00-kor felvonulás indul dobosokkal, tűzzsonglőrökkel, a Tűzraktér Testvériség Tűzoltózenekar vezetésével és az Afrobreakz dobosaival! A felvonulás után kezdetét veszi az utcabál hangulatú támogatói nap zenekarok, dj-k, színészek, táncosok, cirkuszosok, képzőművészek és további alkotók részvételével.

A nap házigazdája: Janklovics Péter (vagyis a tavaly nyári reklámból ismerős Petijegy). A fellépők közül szemezgetve ott lesz a Bélaműhely könnyűzenekar, az Etnofaun (Ágoston Béla és cinkosai), a Fat Cat Band, a Fröccs, a Grabanc, a Jazz Jam Session All Stars, a francia Myster Möbius, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Tegnapután és a Tóth Viktor Firetet. Közben szabadtéri tissue, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, cirkuszi performanszok a Zsonglőrnegyed előadásában, színházi performanszok, a Vj Centrum vetít a maradásért bármit bárhova és a TÁP Színház színészei OVI-dal című produkciójukkal támogatják a Tűzrakteret! A rendezvény teljesen ingyenes Bartók Béla 130-ik születésnapja alkalmából!

Részletek: www.tuzrakter.hu

Kép és szöveg: Zemlényi-Kovács Zoltán
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x