Somogy kincsei - Kirándulás Krisna-völgybe
Címlap / Kultúra / Somogy kincsei - Kirándulás Krisna-völgybe

>

Somogy kincsei - Kirándulás Krisna-völgybe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Ha egyik nap úgy döntenél, hogy elhagynád a füstös, mogorva, izgő-mozgó nagyvárost, csak egy hétvégére, a vidéki hangulat kedvéért, akkor érdemes ellátogatnod Somogy megyébe, hazánk ősi színhelyeire, ahol a dicső emlékek mellett kuriózumokat is találsz. 


Rendezvénynaptár
Somogy szívében
Az első állomás Nikla lehet, ahol Berzsenyi Dániel emlékét őrzi egykori háza. 1804-től kezdve 32 éven át élt itt a „Somogyi Diogenész”. A kertben egy érdekes somfa gyűjteményt is találunk. Továbbállva ellátogathatunk Buzsákra. Az évszázados múltú buzsáki hímzés az 1900-as évek elejétől fogva vált híressé. A tájházban megcsodálhatjuk a vézásokat, boszorkányosokat, és a rátéteseket (hímzéstípusok).


Közelítve Krisna-völgyhöz a több mint ezer éves Somogyvár falujába érkezhetünk. Ópusztaszer és Mohács mellett Magyarország harmadik legfontosabb történelmi emlékhelye. Hajdanán itt állt Kapuvár, Kupa vezérnek, vagyis Koppánynak a szállásközpontja. Az itt található bencés apátságot Szent László király alapította 1091-ben, s ez az épület szolgált temetkezési helyéül is. Itt található a Széchenyiek egyik kastélya is egy gyönyörű ősparkkal körülvéve.

A megye különösen szép zsákfalva Somogyvámos. A falu egyik legnagyobb nevezetessége a határában álló Puszta-torony, amelyet a 12. században feltehetően a Johannita lovagrend tagjai építettek. Hanzel László, egykori polgármester pedig a tojáspatkolás Guinnes rekordere volt. Műhelye és gyűjteménye a falubeli otthonában tekinthető meg.


A falu szép-szelíd evangélikus templomával szemben állva új utak nyílnak meg előttünk, jó helyen járunk, megérkeztünk a költői Krisna-völgy bejáratához. Szezon idején (május-október) a bejárat melletti recepción várják a vendégeket. Megkezdhetjük barangolásunkat a 260 hektárnyi területen fekvő völgy festői helyszínei között.

www.krisnavolgy.hu

Kincs a természet ölén: az arborétum
Az 1993 óta egyre bővülő arborétum rendkívül szembetűnő, amint elhagyjuk a kapuban köszöntő elefántokat, és körbenézünk, hogy szemügyre vegyük a táj jellegzetességeit. Jelenleg 800 fa- és cserjefaj látható itt, melyből számos faj ritkaságnak számít hazánkban, és az 5 kontinens különböző területeiről érkeztek ide. Himalájai és észak-indiai cserjék, mediterrán és szubtrópusi fajok keverednek az őshonos növényzettel, több közülük a védett növények kategóriájába sorolható. Ilyen például a széleslevelű nőszőfű, a májvirág vagy a szúrós csodabogyó. A gazdag növényvilág az állatokat is vonzza, így 110 madárfaj látogatja rendszeresen, illetve választja lakhelyéül az arborétumot. Legkedvesebb a madarak közül a gyurgyalag, de néha előbukkanhat egy selyemgém vagy egy réti sas, amelyek a közeli Kis-Balatonról kóborolhatnak ide. Rókák és őzek is erre tévednek olykor, őket azonban főleg csak az esti, éjjeli órákban látni. Ha kíváncsiskodnánk a természet titkairól, jobb több napra tervezni: a völgy több vendégházzal is büszkélkedhet, így többféle szállásból válogathatunk.

A tavak előtt elhaladva békasereg kuruttyolása fogadja az arra járókat. Kicsit távolabb, a templom közelében található a biokertészet, ahol a kertészek szívesen mesélnek a vegetariánus táplálkozás előnyeiről, vagy szakmai titkokról, pl. a biokertészetben történő speciális termesztésről. A komposztálás, a kártevők elijesztésére készített gyógynövényes oldatok, a trópusi növények termesztése, mint például az okra vagy a karella, mind-mind a kertművelés fontos részét alkotják. A legtöbb hazai kertben még csak nem is hallottak róla a gazdák…


Ha tovább indulunk a templommal ellenkező irányba, akkor a Tehénvédelmi Központ területére érkezünk, ahol jelenleg 43 szarvasmarha él. „A tehenekre úgy tekintünk, mint a tejet adó anyáinkra, az ökrökre pedig úgy, mint mezőgazdasági munkában segédkező apáinkra. Mind a tehéntrágya, mind az ökrök igavonó ereje nélkülözhetetlen része egy megfelelően működő, mezőgazdaságon alapuló társadalomnak.” – mesélik a gondozók.

Ékkövek a tájban – keleti pavilonok
Krisna-völgyben 13 olyan helyet találunk, melyekre bordó színű kupolás pavilonok hívják fel a figyelmet. A meditációra, a megnyugvásra, az elgondolkodásra szánt szent helyek ezek. Bárki megpihenhet itt, és elmélázhat azon, mitől olyan békések azok a helyek, ahol ember és természet együttműködik.A völgy szíve a templom, a lakók hajnalban itt kezdik el a napjukat és a nap végén itt fejezik azt be.
Isten lakhelye ez, aki mindenkit szívesen vár Krisna-völgybe, éppen ezért mindenkire, aki ellátogat ide, Isten vendégeként tekintenek.

Külön meg kell említenünk az egyik legnagyobb és legismertebb rendezvényt, a Krisna-völgyi Búcsút. Idén is megrendezésre kerül, így várnak mindenkit szeretettel a hagyományos mesterségek kirakodóvásárának kavalkádjában, az ínycsiklandó vegetariánus ételek sátrában, a zenés, táncos, előadásokkal teli fesztiválsátorban, és számos más programon. Ha valaki gyermekkel vág neki az útnak, nem fog csalódni, egy igazi családi paradicsomra lelhet.

http://bucsu.krisnavolgy.hu
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4705 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x