10 hasznos tanács túrázóknak
Címlap / Kultúra / 10 hasznos tanács túrázóknak

>

10 hasznos tanács túrázóknak

Forrás: Dr. Info
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-28

Miből álljon a túrafelszerelés? Milyen eszközök elengedhetetlenek a biztonságos túrázáshoz? Mit jelent a megfelelő túrázási technika, amivel kevésbé fáradunk el és az ízületeinket is kíméli? Ha túrázni indulunk, különösen ha magasabb vidékek felé vesszük az irányt, jól tesszük, ha időben tájékozódunk és figyelmet fordítunk a felkészülésre, mert ez esetenként akár életet és egészséget is menthet. 


Rendezvénynaptár
1. Mit vegyünk fel?
Nyáron az időjárás nagyon gyorsan meg tud változni, különösen a hegyekben. Még akkor is, ha a völgyben süt a nap és jó idő van, a hegycsúcson erős szél fújhat, de akár egy zivatar is érkezhet szinte a semmiből. Hosszabb túrák esetén tehát feltétlenül érdemes magunkkal vinni meleg ruhát, esőkabátot, anorákot.


Nem árt, ha váltóruhát is tartunk magunknál, mivel a felfelé kapaszkodás olykor izzasztó lehet. Nagy előnyt jelent, ha valakin túrazokni és légáteresztő vagy speciális túraruházat van.
 Aki előnyben részesíti a via ferrata útvonalakat, feltétlenül készüljön fel az alázuhanó kőtörmelék jelentette veszélyre. Mindenekelőtt a közkedvelt, sokak által járt útvonalakon kell ezzel számolni, ezért ilyen túrák esetén egy fejvédő sisak mindig legyen nálunk. A kevésbé gyakorlottaknak érdemes komplett via ferrata felszerelésben útnak indulni.


2. Milyen a jó túrahátizsák?
A megfelelő túrahátizsákkal sok energiát megspórolhatunk, ezek ugyanis optimálisan osztják el a hátra nehezedő súlyt. Egy rossz hátizsák akár komoly fájdalmakat is kiválthat, főleg a váll és a nyak körüli izmokban. A megfelelő hátizsák kiválasztása tehát a legfontosabb feladatok közé tartozik.
3. A megfelelő túracipő is elengedhetetlen

Aki nem csak rövid, könnyű sétára indul, annak nagyon körültekintően kell eljárnia a cipőválasztás során. Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, mi a célunk a cipővel. Könnyű hegymászó túrákat szeretnénk vele tenni, vagy inkább alpesi túrákat, esetleg mind a kettőt. Minden célra megvan a megfelelő cipő.

Amennyiben sikerült eldönteni a felhasználás fő célját, akkor már csak meg kell találnunk a lábunknak legmegfelelőbb cipőt. Itt csak a próbálás, próbálás, próbálás segít. Semmi esetre se kötelezzük el magunkat előre egy bizonyos márka mellett, minden márkának megvan ugyanis a saját cipőformája. Ebből pedig azonnal következik, hogy nem mindenkinek jó minden cipő.

Bármennyire nehézkesnek is tűnik a vásárlás, a lábak hálásak lesznek érte.


4. Extra segítség: botok

Aki túrázás közben kímélni szeretné az ízületeit, annak ajánlott túrabotot magával vinnie. A teleszkópos botok azért különösen ajánlottak, mert egészen kicsire össze lehet zárni őket és így kevés helyet foglalnak. Sokan ugyanis csak a lefelé ereszkedéskor használják a botokat, mert ez terheli meg legjobban a térdízületeket. A túrabotokkal különösen figyelmesen közlekedjünk sziklás, köves talajon, mivel itt könnyen megcsúszhatnak. Amennyiben a sziklás terep túl meredek lenne, inkább mondjunk le a túrabotok használatáról.


A túrázás megfelelő technikájáról
Járni mindenki tud, ez nem vitás, de a helyes járás technikáját először mindenkinek el kell sajátítania. A járásbeli hibák ártalmatlan esetben csak a gyors fáradáshoz, esetleg fájdalomhoz vezetnek. A hegyvidékeken azonban egy bizonytalan, rossz lépés azonban akár balesethez vagy sérüléshez is vezethet.

Íme néhány tipp, amely egyszerűbbé és biztonságosabbá tehetjük a hegymászást, túrázást:

5. A hegyre felfelé vezető séta közben lehetőleg a talp minél nagyobb felülettel érintkezzen a talajjal. Minél nagyobb ugyanis ez a felület, annál stabilabban és szilárdabban mozoghatunk. A felső testünket enyhén döntsük előre.6. A meredekebb szakaszokon inkább a talp elülső részére, illetve a lábujjakra terheljünk,
ez nagyobb igénybevételt jelent a vádlinak is. A lépések hosszát igazítsuk a terephez: minél meredekebb az ösvény, annál kisebb lépésben haladjunk.

7. A nagyobb lépést igénylő sziklalépcsők vonzóak lehetnek, de aki folyamatosan nagyobb „lépcsőfokokat” vesz, az rengeteg energiát használ fel, mivel a test súlypontja mindeközben nem megfelelően helyezkedik el.


8. A saját légzésünk a legjobb sebességszabályozó. A tudatos és hallható légzéssel a test automatikusan egy megfelelő gyaloglási ritmust vesz fel. Fontos a mély kilégzés, a belégzésnél a test úgyis gondoskodik annyi levegőről, amennyire szüksége van.


9. A hegyről lefelé menet az egyik fő prioritás az ízületek védelme. A leggyakoribb probléma, hogy a lejtmenethez szükséges erőt és energiát a legtöbb esetben már a hegymenetkor felhasználják a túrázók. A hegyről lefelé enyhén hajlított térddel érdemes menni, a felsőtestet és a csípőt kicsit előre dönteni. A súlypont így elől marad és a testsúly a talp teljes felületén oszlik el. Aki félelemből inkább hátradől, nagyobb eséllyel is csúszik el.


10. A kilátásban való gyönyörködéshez egy fontos jó tanács: először biztosan állni, utána nézelődni!

Forrás: Dr. Infó

További túratippek: http://www.austria.info/hu

Képek: www.morguefile.com
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 7248 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x