Balkezesség - akár jobb is lehet
Címlap / Kultúra / Balkezesség - akár jobb is lehet

>

Balkezesség - akár jobb is lehet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Míg korábban rossz szokásnak tekintették a balkezességet, és számtalan hátrányos megkülönböztetés érte a balkezes embereket, addig ma már kutatások bizonyítják, hogy nem csak, hogy nem hátrány, de előnyt is jelent az ügyesebb bal kéz. Ezekről is sok szó fog esni a Balkezesek Nemzetközi Világnapján most szombaton, augusztus 13-án. 

Az emberek döntő többsége világszerte a jobb kezét tekinti elsődlegesnek és azt is használja mindennapjaiban, míg hozzávetőlegesen minden hetedik embernek a bal keze a domináns. Magyarországon a felnőtt lakosság körében a balkezesek száma körülbelül 8-15 százalék között mozog. Érdekes tény, hogy a balkezesség Kelet-Európában, Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Ázsiában gyakoribb, míg Nyugat-, Észak-Európában és Afrikában ritkábban fordul elő. Ez az arány nemcsak a genetikának, hanem a társadalmak balkezességet elutasító hagyományainak is köszönhető.
Az emberek nagy többsége nincs tisztában a balkezesség, tehát a bal kezet a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat pontos jelentésével. A balkezesség elsősorban nem megszokás miatt alakul ki, hanem biológiai alapokon nyugszik. 

És hogy melyek a leggyakoribb kialakulási tényezők?
Egy neurológus elmélete szerint magzati korban a magasabb tesztoszteronszint vezet balkezességhez, vagyis a férfiak körében gyakrabban fordul elő. De a balkezesség szerezhető is: a jobb kéz hosszabb idejű (legalább hat hónapig tartó) sérülése esetén is sokan válnak balkezessé, és ők nem csupán betegségük alatt, hanem a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják majd gyakrabban.

A balkezesek gyakran hátrányt szenvednek a legelterjedtebb eszközök terén is, elég csak az egyik legegyszerűbbre, például az ollóra gondolnunk.
A balkezesek számára a fotózás és videózás is nehezebb lehet, a kamerák kialakítása miatt. Rájuk gondolva alkotta meg a Samsung a Q10 névre hallgató Full HD felbontású kameráját, mely könnyű használatot biztosít mind a jobb, mind a balkezeseknek. A modell különlegessége, hogy egy mágneses szenzort építettek bele, amely érzékeli, ha elforgatják a kamerát és az LCD-kijelzőt, így mindig pontosan tudja, hogy melyik kéz tartja. Ennek köszönhetően a felhasználók szabadon választhatnak, hogy melyik kézben kényelmesebb tartaniuk a Q10 kamerát, illetve éppen melyik az előnyösebb szög a készülő videóhoz.
Sőt, az OIS Duo képes megnövelni a stabilizált képterületet és minimalizálni a remegést, hogy a felhasználók séta vagy mozgás közben is tűéles felvételeket tudjanak készíteni – bármelyik kezükkel.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2880 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x