Hajdinafesztivál és vidékfejlesztési konferencia Györén...
Címlap / Kultúra / Hajdinafesztivál és vidékfejlesztési konferencia Györén

>

Hajdinafesztivál és vidékfejlesztési konferencia Györén

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

Hajdinafesztivált rendeznek a hét végén a Tolna megyei Györén, ahol az ősi, manapság még ritkaságszámba menő növényből készülő ételek kóstolója mellett vidékfejlesztési konferenciát is tartanak. 

A Mecsek lábainál fekvő, 700 fős községben első alkalommal rendezik meg a fesztivált - mondta az MTI-nek Csoma József polgármester.

A rendezvény első napján, pénteken, térségi konferencián a vidékfejlesztésről, a kistelepülések jövőjéről, pályázati lehetőségekről és az egészséges életmódról esik szó. Szombaton hajdinából készült bográcsételeket főznek, az elkészült ételeket díjazzák, vendégül látják  a fesztivál közönségét, majd huszárok kíséretében felvonulnak a hajdinaaratók.

A manapság ritkaságnak számító növényből régi receptek alapján többek közt hajdinás hagymás krumplit, kenyeret, pogácsát, felfújtat és vörösboros hajdinás tortát készítenek a falubeliek
- mondta Csoma József.A községben, amelynek címerében is szerepel a hajdinavirág, régi hagyománya van a gabonaféle termesztésének, a környéken a györeieket évszázadok óta hajdinásoknak is nevezik
- jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, hogy a hajdinát a Tolna megyei falu lakói régen sokszor gyógyszerként is használták. Ma néhány hektáron kezdték el újra a termesztését, a másodvetésű hajdina éppen most virágzik a györei határban. Az egykor a szegények eledelének tartott növény nem számít olcsónak, kilogrammja 700 és 1000 forint között van - mondta a falu vezetője.

MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2854 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x