Bízz vakon! Fehér bottal a belvárosban
Címlap / Kultúra / Bízz vakon! Fehér bottal a belvárosban

>

Bízz vakon! Fehér bottal a belvárosban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Budapest központjában, a Széll Kálmán téren október 14-én, pénteken délután 3 órától az önálló közlekedésre képes vakok és gyengén látók összegyűlnek egy kis "szemfelnyitásra". Az érdeklődők megtapasztalhatják, milyen érzés látható színek és formák segítsége nélkül, a többi érzékszervükre támaszkodva, vakok támogatásával és fehér bottal sétálni. Szekeres Nóra és Várkonyi Attila (Dj Dominque) is a látássérültekkel tart, hogy együtt hívják fel a társadalom figyelmét a vakok és gyengén látók esélyegyenlőségének növelésére. 

Az eseményre várják a vállalkozó kedvű járókelőket, akik egy szokásostól eltérő szituációt próbálhatnak ki. Bekötött szemmel, látássérült vezető kíséretében kipróbálhatják a városi közlekedés nehézségeit, milyen buktatókat rejt egy vak ember számára a zebrán való átkelés, vagy éppen a villamosmegálló megtalálása. A szervezők megtanítják a fehér bot használatát és azt is, hogyan kell együttműködni a vakvezető kutyákkal, miképpen vehetik igénybe a kiképzett négylábú segítségét.

Tudtad?
  • Magyarországon közel 83.000 bejegyzett látássérült ember él. (KSH, 2007) Sajnálatos módon csak 5-6% talál képességeinek megfelelő munkát. Az elmúlt évek során örömmel tapasztalható, hogy a technika fejlődésével a vak gyermekek már látó társaikkal járhatnak egy osztályba, így ez a kis lépés a jövőben nagy fejlődéshez vezet az esélyegyenlőségben.
  • Guilly d’ Herbemont francia grófnő a ’30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor „hosszított karként” is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét.
  • Az ENSZ 1969-ben kiáltotta ki október 15-ét a Fehér Bot Napjának, amikor is minden országban a nem látókra irányul a figyelem. A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

"Szemfelnyitó" flashmob
A rendezvény időpontja:
2010. október 14. péntek 15:00
Helyszíne: Budapest II. Széll Kálmán tér (rossz idő esetén Mammut II. második emelet)


Mélyebben is érdekel a téma?

Akkor ajánljuk figyelmedbe a Láthatatlan programokat!

A Láthatatlan Kiállítás a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, s miképpen érthetjük meg őket. A kiállítás egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol a látogatók csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán tájékozódhatnak.

A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik az érzékelést. A kiállításon a hétköznapi élet egyes színtereit járhatja végig vakon a látogató. Megtapasztalhatja, hogyan közlekedik egy vak ember a városi forgatagban, hogyan fizet ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatja, melyik fűszer kell az ebédedhez. Az első ehhez hasonló kiállítás egy német úriember ötlete alapján valósult meg évekkel ezelőtt. Sikerét bizonyítja, hogy 14 európai ország után bejárta az Egyesült Államokat és Japánt is.


Láthatatlan vacsora
Láthatatlan masszázs

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x