Iain M. Banks: Anyag
Címlap / Kultúra / Iain M. Banks: Anyag

>

Iain M. Banks: Anyag

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A kortárs sci-fi egyik legnagyobb írójának legújabb könyve, az Anyag a Kultúra-ciklus részeként jelent meg, de az eddigi kötetek ismerete nélkül is olvasható. A kötet szíven üt és elgondolkodtat, ahogy azt a Kultúra-regényektől már megszokhattuk. Meghökkentő világokban játszódó, különös lényeket felvonultató, sodró történet, tele meglepő fordulatokkal.  

Különös dolgok készülnek a Sursamenen – az ősi, titokzatos bolygón, melynek réteges topográfiájánál csak a történelme és hatalmi viszonyai szövevényesebbek. Birodalmak feszülnek egymásnak, titkos szövetségek köttetnek, miközben az uralkodó elit tagjai közül egyesek menekülni kényszerülnek, míg másokra a biztos halál vár. A bolygó körül láthatatlan hajók gyülekeznek, és mindenkit – üldözőket és üldözötteket egyaránt – árgus szemek figyelnek. Ki kit manipulál ebben a szövevényes játszmában? S vajon elfogulatlan maradhat-e a külső szemlélő? A hatalomért folytatott ádáz küzdelemben elmosódnak a biztosnak vélt határok, és előbb-utóbb mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: valóban meg akarja-e kapni, amiért annyit küzdött. Bár messzire szakadt szülőhazájától, Djan Seriy Anapliát, a Kultúra titkosügynökét is magával ragadják az események. A múlt elől nincs menekvés; hiába taktikázik ügyesen, végül mégis a saját bőrén tapasztalja meg, milyen veszélyes dolog mások háborújába avatkozni.

Banks könyve szíven üt és elgondolkodtat, ahogy azt a Kultúra-regényektől már megszokhattuk. Meghökkentő világokon játszódó, különös lényeket felvonultató, sodró történet, tele meglepő fordulatokkal.



Vélemények a könyvről
  • „A sci-fi guru visszatér; igazi öröm ez mindannyiunknak, akik rákattantunk a Banks-féle anyagra" SFX
  • „Sok könyvet olvastam ultra-fejlett galaktikus birodalmakról, űrhajókról meg effélékről, de az Anyag biztos befutó. Hi-tech kütyük, grandiózus díszletek, sziporkázó poénok, mindez egy megkapóan emberi történetbe csomagolva… Mi kell még?” wired.com
  • Banks egy bűvész ügyességével zsonglőrködik a fogalmakkal és elméletekkel. Elegáns formában, emészthetően tálalja sajátos, mélyen humanista filozófiáját.” scifi.com

A szerzőről
Iain M. Banks a kortárs sci-fi egyik legnagyobb alakja. A közel huszonöt éve bővülő Kultúra-ciklusát számos nyelvre lefordították, és a filmstúdiók érdeklődését is felkeltették. A Holtpont című regényéért 1996-ban megkapta a British Science Fiction Association-díjat, amivel mindig az adott év legjobb angolszász tudományos-fantasztikus kötetét honorálják. Banks ezek mellett klasszikus szépirodalmi regényeket is ír, szintén óriási sikerel: például az Independent a Darázsgyárat az 1984-ben kiadott Darázsgyárat a XX. század száz legjobb könyve közé sorolta.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2285 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x