Tavasztól-őszig magyar tájakon
Címlap / Kultúra / Tavasztól-őszig magyar tájakon

>

Tavasztól-őszig magyar tájakon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentesen látogatható rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum 2012. április és szeptember között. 

Az április 14-i nyitórendezvényen kézműves foglalkozásokkal, pásztorkutya-bemutatókkal, vásárral, kóstolókkal, tárlatvezetéssel, kamarakiállítással, előadásokkal, mesével és zenével várjuk látogatóinkat!

A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.

A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.

A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.


2012. április 14. Gyepekről az asztalra – „a tavaszi kihajtás”

A rendezvénysorozat nyitó napján a végtelen legelők világával, a magányos, ám annál izgalmasabb pásztorélettel, a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás szavaink jelentésével és mögöttes tartalmával ismerkedhetnek meg látogatóink. Míg a gyermekek magyar pásztorkutyák társaságában csuhéjátékot készítenek és nemezelnek, a felnőttek a karikás ostor készítését figyelhetik meg, s közben a piactér finomságaiból válogathatnak.

Programkínálat:
 • A Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park és Őrségi Nemzeti Park bemutatkozása
 • Kézműves foglalkozások gyerekeknek: csuhé és szalma játékok, valamint figurák készítése és nemezelés
 • Karikás ostor készítésének bemutatója
 • Mese és zene: Gyermekeknek és felnőtteknek szóló betyár- és pásztornóták, valamint mesemondás (Varga Mihály bugaci hagyományőrző, dudás)
 • Kutyabemutatók: pásztorkutyáinkat az alábbi fajták képviselik: komondor, kuvasz, puli és mudi
 • Gyermekjátékok: honos állataink és növényeink fából készült kirakójátékai, pásztorkodással kapcsolatos játékok és feladatok, természetismereti kvíz és tojásfelismerő játék
 • A pásztoréletet bemutató kamarakiállítás
 • Kiváló minőségű magyar termékek vására, kóstolója: tökmagolaj és más olajok, szürke marha termékek, sajt: gomolya és kecskesajt, feketekerámiás termékek
 • 11:30-kor és 13:30-kor tárlatvezetés felnőtteknek, 12:30-kor és 14:30-kor múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek A mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig c. kiállításban

Előadások:
 • 10:15 Czéher György: Dolgozó magyar pásztorkutyák
 • 11:15 Czéher György: Hegyvidéki és alföldi pásztorkodás, legelőhasznosítás
 • 12:15 Kemecsei Ágnes: Magyar ember magyar állatai
 • 13:15 Kevy Albert: Őrségi rétek rejtett kincsei
 • 14:15 Gilly Zsolt és Varga Mihály: Pásztorviseletek és pásztorhagyományok a Kiskunságban
 • 15:15 Ezer Ádám: A természet szigetei
 • 16:15 Sárosi Eleonóra: Pusztán Hortobágy

A tárlatvezetésekre és a múzeumpedagógiai foglalkozásokra a helyszínen kell jelentkezni az információs asztalnál!


Helyszín:

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kerengője
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Telefon: 06 1 363-2711

www.mezogazdasagimuzeum.hu
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum


A rendezvényre való belépés díjtalan!
A múzeum főépületében található kiállítások látogatásához belépőjegy vásárlása szükséges.

A programsorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében, a hazai nemzeti park igazgatóságok közreműködésével valósul meg.


A díjmentes rendezvénysorozat további időpontjai:
2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás”
A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a madárodú készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában.

2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság”
Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.

2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…”
A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét”
Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét”. Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak látogatóink.

A belépés díjtalan!

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3283 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x