Nirvána dióhéjban
Címlap / Kultúra / Nirvána dióhéjban

>

Nirvána dióhéjban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A nyugati ember minden azonnal akar. Megvilágosodást, gazdagságot, bőséget. Tudni, megérteni, elsajátítani. A Nirvána dióhéjban igyekszik megfelelni minden nyugati kívánalomnak úgy, hogy közben tiszteletben tartsa a buddhista tanításokat. 

Buddha úgy jellemezte a nirvánát, hogy a tökéletesen nyugodt tudat állapota, amely megszabadult a vágyakozásoktól, haragtól és egyéb kínzó állapotoktól (klésák). Ez egyben a "világ végét" is jelenti, hiszen nem marad utána öntudat és a tudatnak nincs határa. A tudat megleli a békét az egész világgal, együtt érez minden lénnyel és lemond a rögeszmékről és a berögzülésekről. Ezt a létező alaköltés szenvedéseinek lecsendesítésével és az újabbak megszületésének
megakadályozásán keresztül éri el. A nirvánában a vágyakozás és utálat gyökere kerül kiirtásra. Ezután az ember már nincs kitéve szenvedésnek (páli: dukkha) és további újjászületéseknek a szamszárában. A páli kánon szerint a nirvánában megtapasztalható a dolgok üres természete (szunjata) is.A nirvána a kegyelem állapota, ahol nincs többé semmiféle fizikai szenvedés, lelki gyötrelem vagy mentális kín; nincsenek megválaszolatlan kérdések. Mérhetetlenül nagy koncepció ez - emberi ésszel csaknem felfoghatatlan. Mégis, valójában elég kicsiny ahhoz, hogy elférjen akár egy dióhéjban, mert a nirvána olyan, mint mi: igazság, amit megtapasztalhatunk, ha engedjük magunknak. Scott Shaw 157 rövid, szellemes és ösztönző meditációval tárja elénk a nirvána igazi jelentését és folyamatos jelenlétét.

Scott Shaw: Nirvána dióhéjban
Lunarimpex

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2846 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x