Viannal mindig jól lehetett csajozni
Címlap / Kultúra / Viannal mindig jól lehetett csajozni

>

Viannal mindig jól lehetett csajozni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-05

Francia életérzés, elsöprő virtus, az ötvenes évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája.  

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás, a Tajtékos dalok Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal.

A történet - Vian alakjának megfelelő bizarrsággal - a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül. Szíve egy moziban állt meg.

A premier március 10-én lesz, ami Vian szülinapja is egyben. (Épp száz évvel ezelőtt született.) A Tajtékos daloknak az Operettszínház ad otthon, azon belül is egy különleges adottságú színházi tér, a Kálmán Imre Teátrum.

 

Kiss Csaba rendező 20 éves korában olvasta először a Tajtékos napokat, még Kolozsváron: „olyan életszeretet és szabadság sugárzott belőle, amire akkor ott nagyon szükség volt”.

Vian úgy élte le az életét, hogy már kiskamaszként tisztában volt súlyos szívbetegségével, és azzal, hogy nincs sok esélye megélni a 40. születésnapját. (Nem is élte meg: mindössze 39 év adatott meg neki.)

Ráadásul, az addig gondtalan jólétben élő család a gazdasági világválságban mindenét elvesztette. Vian apját a II. világháborúban meggyilkolták. Amiket Boris addig írt, regényeket, gyakorlatilag eladhatatlannak bizonyultak. Na, innen szép nyerni!

El is fordult a szépirodalomtól, és elkezdett dalokat írni. Írt vagy ötszázat...

A Tajtékos dalok előadásban ezek közül 11-et hallgathatunk meg, ebből hatot Müller Péter Sziámi ültetett át magyarra.

Ahogy Sziámi mondta: „egy dalt nem lehet lefordítani, de jó társasjáték.” Vian régóta a kedvencei közé tartozik: „az egyetemen is nagyon jól lehetett vele csajozni. Elég volt, ha a zakózsebből mintegy véletlenül kilógott egy Vian-kötet… Pláne, ha franciául!”

Visszatérve a fordításra meg a társasjátékra: például a Dezertőr című pacifista dal kapcsán Kiss Csaba rendezővel hetekig, szinte minden szón élvezettel vitatkoztak.

Hogy mire mentek egymással, az (is) kiderül 2020. március 10-én, a Tajtékos dalok premierjén az Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában. A további előadásokról itt tudsz tájékozódni. 

 

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba a rendező a zseni életének főbb helyszíneit, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újáépülő életet, Sartre-ot és körét. Aztán a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyerünk betekintést.

Féktelen képzelet, életszomj és önfeledtség, egy vésztjóslóan zörgő szívvel a fiatal mellkasban.

A darab kettős szereposztásban fut, a színészek: Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Gubik Petra, Széles Flóra, Kocsis Dénes, Cseh Dávid Péter. A zenei vezető Kovács Adrián.
 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1748 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x