Óvjuk a szemünket nyáron is!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Óvjuk a szemünket nyáron is!

Óvjuk a szemünket nyáron is!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-30

A szemed is megjegyzi egy életen át az őt érő káros hatásokat, ha most elhanyagolod védelmét, a későbbiekben jöhetnek elő a problémák. 


Rendezvénynaptár

Nyáron bőrünk és szemünk is folyamatos napfénynek van kitéve. A napsugarak bőrkárosító hatása széles körben ismert. Sokan azonban megfeledkeznek a közvetlen napfény szemkárosító hatásairól, és nem tudják, hogy a napsugárzás makula degenerációhoz is vezethet.

Mi a makula degeneráció?
• Az időskori makula degeneráció (AMD) világszerte gyakori szembetegség, amely fokozatosan és visszafordíthatatlanul homályosítja el a központi látást egyik vagy mindkét szemben.
• Az AMD világszerte körülbelül 124 millió embert érint.
• A vakság legelterjedtebb oka az iparosodott országok 65 év fölötti lakosai között.
• A magyar lakosság körében minden hetedik 50 év feletti ember látása károsult időskori makula degeneráció miatt.

A napfény hatása a szemre
A napfény a következőképpen befolyásolja szemünk állapotát: a beérkező napfény a sárgafoltra (macula lutea) fókuszálódik, amely az éleslátás központja. Ez a folyamat hasonlít arra, amikor nagyítóval gyűjtjük össze egy tárgyon a nap sugarait egy pontban, míg az végül meggyullad.

A fényben található sugárzás olyan lebontó folyamatot indít el, amely káros oxidáló anyagokat, úgynevezett szabad gyököket eredményez, ezek károsítják a retinát és visszafordíthatatlan látásvesztést okozhatnak. Napszemüveg viseléssel és étrend-kiegészítők fogyasztásával megóvhatjuk szemünket a káros napfénytől.

Az egészséges emberi szem rendelkezik a szervezet saját „antioxidáns védelmi rendszerével”, amely csökkenti az oxidatív stresszt. Ez a rendszer az alábbi alkotóelemekből áll:
• lutein és zeaxantin nevű karotinoidok a sárga makula pigmentben találhatóak meg,
• antioxidáns C- és E-vitaminok,
• cink és szelén az antioxidáns enzimek kofaktorai.

Normális körülmények között a lutein és a zeaxantin nevű ásványi anyagok afféle belső napszemüvegként funkcionálnak és kiszűrik a káros kék fényt. A kor előrehaladtával ezen karotinoidok koncentrációja csökken a szemben.

Megelőzés
Ha hosszútávon napszemüveg nélkül megyünk a napra, a szabadgyökök túlzott mértékben elszaporodnak és károsítják a retinát. Ráadásul idővel a természetes antioxidáns védelmi rendszer is sérülékennyé válik. Nagyon fontos az ásványi anyagok mennyiségének elégséges és megfelelő bevitele a szervezetbe. „Amennyiben a szükséges ásványi anyag mennyiséget nem tudjuk étrendünkkel biztosítani, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a hiányt, hogy megelőzzük és ellensúlyozzuk a makula degenerációt.” - hangsúlyozta prof. Süveges Ildikó. Ilyenkor segíthet az Ocuvite Lutein formájában bevitt étrend-kiegészítő.
 
 
[ 729 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x