Mémek - amik megmozgatják a hiedelmeidet
Címlap / Kütyü és tudomány / Mémek - amik megmozgatják a hiedelmeidet

Mémek - amik megmozgatják a hiedelmeidet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Egy genetikus professzor nevezte először mémeknek az általa kitalált intellektuális parazitákat. Az elmélet igen érdekes kérdéseket vet fel.  

A memetika Richard Dawkins elmélete alapján 1976-ban született (proto-) tudomány. Az elnevezés a mimézis (utánzás) és a genetika (örökléstan) szavak kombinációjából ered.

Dawkins elmélete szerint mindenkiben több tízezer aprócska kulturális információs csomag (mém) található, melyek igyekeznek reprodukálni és örökíteni magukat.

Az azóta tovább fejlődött elmélet szerint az emberi tudat összessége nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő mémek sokasága. Ezek az „intellektuális paraziták” nagyjából százezer éve jelenhettek meg a földön, és gyakorlatilag át is vették az uralmat.

Az emberi agy megnövekedésének is egy lehetséges oka lehetett, hogy a mémek szelekciós nyomást fejtettek ki a jó utánzóképességű, fejlett, nagy agyú emberek kiválogatódására.

Az elmélet könnyen kiterjeszthető más gondolkodni és kommunikálni képes esetleges élőlényekre vagy gépekre.

A mémeknek szerepük lehet a párválasztásban is. Egyes memetikusok szerint az emberek többsége szívesebben szövetkezik utódnemzésre az adott kultúrához jobban idomuló, azt jobban reprodukáló – azaz több, ezt elősegítő mémmel rendelkező – ellenkező nembelivel, mivel közös utódjuk feltételezhetően jobban tud majd alkalmazkodni a kor uralkodó mémjeihez.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1185 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x