Lelki beteg bűnözők - a háttérben pszichés problémák...
Címlap / Kütyü és tudomány / Lelki beteg bűnözők - a háttérben pszichés problémák állnak

Lelki beteg bűnözők - a háttérben pszichés problémák állnak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

A fiatal bűnelkövetők többsége lelki beteg. Az elkövetett bűncselekmény hátterében komoly pszichés problémák állnak, melyeket senki nem kezel, így a visszaesés szinte biztos. A rácsok mellett lelki segély is elkelne, de a társadalom legfeljebb büntet, nem gyógyít. 

Ausztriában végzett felmérést egy gyermekpszichiáter a josefstadti büntetés-végrehajtó intézetben, a fiatal elítéltek közt. A felmérés eredménye nem meglepő, mégis újdonság, hiszen eddig senki nem foglalkozott vele komolyan: a fiatalkorú bűnözők majd’ mindegyike lelki beteg, többségük súlyos pszichés zavarral küzd. A kutatást Belinda Plattner 2003-ban kezdte, és azóta több, mint 300 elítéltet vizsgált meg, többségében fiúkat, mivel a börtön lakóinak túlnyomó része közülük kerül ki. Az 53 lány és 266 fiú közül szinte kivétel nélkül mindenki pszichés beteg volt, ám betegségüket soha senki nem kezelte. 

A kutatásba bevont fiatalok közül minden második lánynál és negyedik fiúnál valamilyen korábbi, fel nem dolgozott trauma okozott pszichés zavarokat. Ezek legtöbbje gyermekkori bántalmazás – 30%-nál szexuális, 80%-nál fizikai. A lányok túlnyomó része súlyos depresszióval küzdött, és legtöbbjük kábítószerfüggő vagy szenvedély beteg volt. A fiúknál csak az elítéltek fele szenvedett valamilyen függőségben. Dr. Plattner arra is rámutatott, hogy a fiatalok, akikkel erőszakosan bántak, segítség híján csak az ellenkezésben és lázadásban láttak kiutat, ami később antiszociális személyiségzavarrá súlyosbodott. Mivel a fiatal bűnelkövetőket a társadalom csak bünteti, de segítséget nem nyújt, szabadulásuk után pedig ugyan abba közegbe kerülnek vissza, ahonnan deviáns cselekedeteik révén igyekeztek kitörni, a legtöbben visszaesők. 

A helyzet nem jobb a világ más országainak börtöneiben sem, a fiatal elkövetők mindenütt ugyanazokkal a megoldatlan problémákkal néznek szembe. Az általuk elkövetett bűntettek elsősorban a környezetük és a társadalom felelőssége, és a súlyos helyzet sürgető megoldást kíván. Belinda Plattner elsősorban a fiatalok pszichés gondozását tartja fontosnak, és nem csak a már börtönben lévők esetében, hanem megelőzésként minden fiatalnál, hiszen a kutatás során fény derült arra, hogy sok esetben olyan rejtett, gyermekkori traumák állnak a háttérben, melyek csak később okoznak súlyos pszichés problémákat, és vezetnek bűncselekményhez.

Mivel a környezet és a társadalom – mindannyiunk - felelőssége elsődleges, ha a legkisebb gyanúnk van, hogy gyermekeket bántalmaznak bármilyen módon, nem mulasszunk el szót emelni, segítséget kérni és nyújtani, hiszen a gyermekek megoldatlan problémái igen hamar visszaütnek – szó szerint.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2398 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x