Egy gazdasági elemzés szerint jól jöhet a hitelkrízis a...
Címlap / Kütyü és tudomány / Egy gazdasági elemzés szerint jól jöhet a hitelkrízis a gyógyszeriparnak

Egy gazdasági elemzés szerint jól jöhet a hitelkrízis a gyógyszeriparnak

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Nemcsak, hogy átvészelhetik, de hasznot is húzhatnak a világméretű hitelválságból a gyógyszeripar óriásai - vélik a Datamonitor szakemberei. Az elemző cég által kiadott tanulmány szerint a gyógyszergyárak felvásárlásokra fordíthatják egyedülállóan nagy tőkeerejeküket. 

Az elemzők rámutatnak, az ipar más területeinek szereplői az elmúlt évtizedben kihasználták, hogy könnyen juthattak hitelhez. Az "olcsó adósságoknak" azonban hirtelen befellegzett. Az USA-ban bekövetkezett krízis és a nagynevű gazdasági intézmények összeomlása miatt ugyanis "a bankoknak nem maradt más választása, mint védeni saját tőkéjüket és megszüntetni a kölcsönöket".

Ezzel szemben a nagy gyógyszervállalatok "bölcsen kimaradtak az olcsó hitel játékból, és ennek eredményeként a hitelválság éppenséggel tisztán pozitív kicsengésű lesz" az iparág számára, amelynek egyébként nagy szüksége van a kedvező hírekre, fogalmazott Chris Phelps, a Datamonitor vállalatelemzési vezetője. Az innováció hiánya, az egyre szigorodó szabályozás, valamint a vásárlók részéről érkező, árcsökkentést követelő nyomás ugyanis az egészségügyi ipart "minden korábbinál nehezebb" körülmények közé sodorta.

A tanulmány arra is kitér, hogy ezek a hosszú távú negatív tendenciák egyértelműen visszaköszöntek a gyógyszeripari részvények árfolyamának alakulásában is. Ezt támasztja alá, hogy amíg 2007 januárja és 2008 májusa között a Dow Jones Ipari Átlag gyakorlatilag nem változott, az amerikai Gyógyszeripari Index 10%-kal esett vissza. Ez a tendencia mindenesetre a válság kirobbanásával megfordulni látszik, sőt, valószínűleg a biotechnológiai és gyógyszeripari vállalatok közötti erőviszonyokra is hatással lesz. Előbbiek tevékenységének finanszírozása ugyanis az olcsó hitelek megszűnésével "hosszabb távon nehézségekbe ütközhet", aminek következtében a különböző megállapodások és szerződések feltételeinek tárgyalásakor a gyógyszeripar képviselői kedvezőbb feltételeket csikarhatnak ki tőlük. Phelps szerint ez azzal végződhet, hogy "a hitelválság ideje alatt a nagy gyógyszeripari társaságok újra és újra lecsapnak majd az értékes biotechnológiai cégekre".

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1585 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x