Sci-fiből valóság: e-bookok a polcokon
Címlap / Kütyü és tudomány / Sci-fiből valóság: e-bookok a polcokon

Sci-fiből valóság: e-bookok a polcokon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Életre kelt a tudományos fantasztikus irodalomból jól ismert találmány, amely az írott szó lenyomatát a technokrata civilizációk papírmentes mindennapjaiba is elviszi az olvasás magával ragadó élményét. Alkotói csupán egyetlen hibát követtek el: elfelejtettek egy nagyon fontos dolgot a borítójára írni! 

A leghíresebb... ötletadó
Nem is lehet kérdés, hogy melyik a világegyetem méltán leghíresebb elektronikus formában kiadott könyve. „Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is: Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből, és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Keleti Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a ez a könyv már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!”

HarmoNet tipp: A retikül, amiben egy egész könyvtár rejtőzik >>

Lestoppolhatók az első e-bookok
Nyilván a fenti idézet alapján már mindenki tudja, hogy a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című kiadványról van szó, amely világszerte megismertette az embereket egy kézben hordható, ugyanakkor elektronikus formátumú könyv elképzelésével. Ez a fikció mára valósággá vált. A frankfurti nemzetközi könyvvásáron bemutatott zsebben hordható elektronikus könyv azonban – regénybeli társával ellentétben – igencsak megosztotta a közönséget. Van akinek nagyon tetszett az újdonság, mások azonban aggályukat fejezték ki egyrészt amiatt, hogy már így is túl sok az elektronikus ketyere az ember környezetében, továbbá egyeseket kifejezetten aggasztott a papír alapú könyvek jövője. Az elektronikus darab előállítási költsége ugyanis töredéke a papír alapúaknak, hiszen sem papír, sem borító nem kell hozzá, a készüléket pedig elegendő egyszer megvenni.

Az e-book rajongók és ellenzők tehát nem tudtak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy az új találmány vajon a legfantasztikusabb vagy a legkárhozatosabb dolog a világon. Idővel nyilván a találmány sikere választ ad majd erre a kérdésre is. Kérdés marad az is, hogy a szemünknek vajon mi tesz jobbat az e-book, vagy a sima könyv? Egy bizonyos, a könyvek valódi rajongói ez után is papírformában szeretik majd könyveiket elolvasni.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1668 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x