Nem a számítógéptől, az üléstől fáj a fejed!
Címlap / Kütyü és tudomány / Nem a számítógéptől, az üléstől fáj a fejed!

Nem a számítógéptől, az üléstől fáj a fejed!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Egy új kutatási anyag tanulsága szerint az ülő életmódot folytatók esetében nagyobb a valószínűsége a gyakori fejfájások kialakulásának, mint az aktívabb életet élőknél. A 68000 felnőtt részvételével készült felmérés szerint a testmozgást nem végzőknek 14 százalékkal nagyobb az esélyük a nem migrénes eredetű fejfájások kialakulására, mint a rendszeresen sportolóknak. 

A jelenség azonban fordítva is igaz, vagyis a gyakori fejfájással élők nagyobb valószínűséggel élnek mozgásszegény életet, mint azok, akik nem fejfájósak. Az adatok szerint a mozgáshiány egyértelműen rizikófaktorként szolgálhat a nem migrénes típusú fejfájások kialakulásánál.

"Nem tudjuk pontosan, hogy a mozgásszegény életmód miként járul hozzá a fejfájás kialakulásához - nyilatkozta Emma Varkey a Cephalea Fejfájás Központ vezető kutatója - Az azonban biztos, hogy ha szeretnénk elkerülni a rendszeres fejfájást, jobban tesszük, ha rendszeresen mozgunk."

A tudósok a kutatás első felében 22 397, 20 évesnél idősebb felnőttet interjúvoltak meg egészségügyi állapotukról és életmódjukról 1984 és 1986 között. 11 évvel később újabb 46648 férfit és nőt vizsgáltak meg hasonló szempontok szerint.

"A kutatási adatok szerint a nem migrénes eredetű fejfájástól szenvedőknek fontos terápiás lehetőséget jelenthet a testmozgás, az azonban még mindig vita tárgyát képezi, hogy milyen típusú testmozgás a leginkább megfelelő" - nyilatkozta Dr. Varkey.

A testmozgás általában nem ront a tenziós típusú fejfájásban szenvedők állapotán, a túlzott megerőltetés azonban migrénes rohamot válthat ki az arra hajlamosakban. A tudósok most a migrénre hajlamosak számára leginkább megfelelő testedzési formát keresik.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2278 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x