Fékevesztett mélabú - a tél átka
Címlap / Kütyü és tudomány / Fékevesztett mélabú - a tél átka

Fékevesztett mélabú - a tél átka

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

A téli szünet idején - nem is az ünnepek miatt, hanem az évszaknak köszönhetően - mindig is több a melankólikus, depressziós beteg. Idén az évtizedek óta legmagasabb munkanélküliségi rátának köszönhetően még kifejezettebb lesz a mentális betegségek téli megszaporodása. 

Dr. Timothy Fong, a Kaliforniai Egyetem Impulzus Kontrollzavarok Klinikájának igazgatója, pszichiáter adjunktus szerint az idei nehéz anyagi körülmények ki fogják hozni a lappangó problémákat. Az emberek szégyellik magukat a vásárlás miatt, sokan azért, mert valójában nem tudják megengedni maguknak a szokásos színvonalat. Az anyagiak miatti stressz a kapcsolatokban jelentkező tíz legfontosabb probléma egyike, mondta el Jerry Gold, a San Diego-i Scripps Mery Kórház magatartástudományi szolgálatának adminisztratív igazgatója. Az ünnepek miatti ajándékvásárlási kényszer a gazdasági világválsággal együtt idén jelentősen súlyosbítja ezt a gondot.

Fong szerint az elmúlt három-négy hónapban több beteg jelentkezett stresszel, depresszióval és szorongással. Mások, akik eddig tanácsadásra jártak, már nem tudják megengedni maguknak a Los Angeles-i körzetben 125-ről 400 dollárra emelkedett díjakat. A biztosítók pedig egyre szigorítják feltételeiket. Egy beteg, aki vényköteles gyógyszerek miatti függőséggel került kórházba négy napra, 8000 dolláros számlával találta szembe magát, mely tönkreteszi számára az ünnepeket. Fong azt is elmondta, hogy az ünnepi időszak túlélésének egyik kulcsa, hogy foglalkozzunk a mentális egészségünkkel, mely legalább olyan fontos, mint a testi. Napi hét óra alvással, rendszeres testmozgással, háromszori étkezéssel, a gyorséttermek kerülésével és napi egy (nők), vagy két (férfiak) alkoholos ital fogyasztásával máris sokat tettünk mentális egészségünkért. A kábítószerek kerülése természetesen szintén alapvető.

Célszerű a sporttevékenységet baráti körben, vagy más társaságban végezni, az ilyen klubbok általában nem drágák. Készítsünk saját magunk ajándékot, ami időigényes ugyan, de legalább olcsó. Ajánljunk hozzátartozóink számára inkább szabadidőnkből: egy-egy óra séta, vagy játék szintén szép ajándék lehet. Az önkéntesség és a rászorulók megajándékozása szintén építő tevékenység.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1871 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x