Kávé - mégsem káros szenvedély?
Címlap / Kütyü és tudomány / Kávé - mégsem káros szenvedély?

Kávé - mégsem káros szenvedély?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-30

Az addiktológusok mindig is a káros szenvedélyek közé sorolták a kávé, van, aki az erősebb teák rendszeres fogyasztását is. Egy amerikai kutatócsoport legújabb eredményei azonban némileg árnyalhatják a képet.  

Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók. E betegség  tényezője az idősebb életkor, az elhízás és minden, ami több ösztrogén hatásának teszi ki a nőt, például a késői menopauza vagy az ezt követő hormonterápia.

A rákkutatók nemzetközi szakmai fóruma, az International Journal of Cancer című folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmányban 1100 nővel készült felmérés adatait elemezve a tudósok meglepő eredményekre jutottak.  E szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy teát vagy kávét ittak, fele akkora valószínűséggel jelentkezett endometriális rák, mint a teát-kávét nem fogyasztóknál. Azoknak a nőknek, akik kettőnél több csésze teát ittak naponta, 44 százalékkal volt kisebb kockázatuk a méhrákra.

A kutatócsoport vezetője szerint a kávé és a tea ilyetén jótékony hatása valószínűleg a koffeinnek köszönhető, amely olyan enzimeket aktivál, melyek csökkenthetik a rákkeltő anyagok hatását a szervezetben.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2574 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x