Lyme-kór, malária, erdőpusztulás - a klímaváltozás ajándékai...
Címlap / Kütyü és tudomány / Lyme-kór, malária, erdőpusztulás - a klímaváltozás ajándékai

Lyme-kór, malária, erdőpusztulás - a klímaváltozás ajándékai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Fapusztító termeszek, maláriás szúnyogok, és a Lyme-kórt terjesztő kullancsok: hogy mi a közös ebben a három élősködőben? Mind a három az utóbbi évtizedek klímaváltozásainak köszönheti elterjedését. 

A klímaváltozás következtében elszaporodó kártevők mostanra világméretű egészségügyi veszélyt jelentenek. A hőmérséklet folyamatos emelkedésével egyre több hőhullám éri majd a melegebb éghajlaton lévő városokat. Az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Klímaváltozási Tanácsa szerint Chicagóban 25 százalékkal is nőhet a hőhullámok száma következő évtizedekben.

A klímaváltozás közvetlen hatásai leginkább a rossz egészségi állapotban lévőket (elsősorban a szív és tüdőbetegeket), az időseket, a kisgyermekeket és a hajléktalanokat érintik. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint a szén-dioxid, jelenti a legnagyobb veszélyt a környezetre.

A tengerek és óceánok közelében élők további kellemetlen hatásokkal is számolhatnak. Szakértők szerint a sós vizek vízszintje 2100-ra legalább egy méterrel lesz magasabban a mostani állapothoz képest. Ez várhatóan emberek milliárdjait teszi majd földönfutóvá.

Ahogy az általános középhőmérséklet növekszik, úgy nő a páratartalom is, ami kedvezhet a különböző betegségek és kórokozók elszaporodásának. Az EPA szerint a legnagyobb veszélyt a Lyme-kórt hordozó kullancsok, a maláriát, dengue lázat és sárgalázat hordozó szúnyogok, valamint a kolera terjedésében nagy szerepet játszó algák jelentik.

"Sajnos, ha így folytatjuk- márpedig jelenleg nem látszik, hogy különösebben nagy változások játszódnának le a világban - akkor egyre több veszélyes fertőző betegséggel és már káros környezeti hatással kell majd szembenéznünk" - nyilatkozta Paul Epstein, a Harvard Egyetem Világegészségügyi és Környezetvédelmi Központjának munkatársa.

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1637 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x