Kokainos agy - egy kicsit más?
Címlap / Kütyü és tudomány / Kokainos agy - egy kicsit más?

Kokainos agy - egy kicsit más?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

A kokaint használók agyának a viselkedést és az érzelmeket monitorozó részei kisebb aktivitást mutatnak, amely a kutatók szerint érzékenyebbé teheti őket a kábítószer iránti függőségre - derül ki egy friss kutatásból. 

MR felvételek segítségével a kutatók kimutatták, hogy gond van ezekkel az agyterületekkel, amikor a kokainhasználók tesztet töltöttek ki – például a droghasználattal kapcsolatos kérdésekkel – ahol a gyors és helyes válaszokat pénzzel jutalmaztak.

„Attól függetlenül, hogy ezek az agyi különbségek a függőség okai vagy következményei, az érintett agyi területeket terápiás célpontnak kellene tekinteni újfajta kezelések felhasználásával, a funkció és az önszabályozás javítására.” – közölte a kutatás vezetője, Rita Goldstein pszichológusa (USA Energiaügyi Minisztérium Brookhaven Országos Laboratóriuma).

A vizsgálat eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában jelent meg. A kísérletben az aktív kokainhasználók egy csoportja és egy demográfiailag hasonló, ám egészséges résztvevő gombokat kellett, hogy megnyomjon, amelyek egy kábítószer használattal kapcsolatos szóval függtek össze, vagy egy semleges kifejezéssel, a helyzettől függően. A gyors, pontos válaszokért pénzjutalom járt.

A kokainisták agya "csendesebb"
Az agyi képalkotó felvételek megmutatták, hogy az agy azon része, amely normál esetben akkor válik aktívvá, amikor az emberek a saját viselkedésüket monitorozzák, a kokainistákban sokkal halkabb volt, kiváltképp a teszt azon részén, ahol pénzbeli jutalom nem járt és csak semleges kifejezéseket fordultak elő – amelyek a legkevésbé ’érdekes’ részek voltak, a kutatók szerint. Az elmúlt egy hónapban kokaint leggyakrabban használó résztvevők ezen agyterülete mutatta a legkisebb aktivitást.

A kokainhasználók számára legizgalmasabb tesztrész során – ahol a válaszokért pénzt nyerhettek és a használt fogalmak kábítószerrel kapcsolatosak voltak – az aktivitásuk sokkal alacsonyabb volt, mint egészséges társaiknak az agy azon területén, amely általában akkor halkul el, ha az illető elnyomja az érzelmeit. Ez a kutatók szerint azt sugallja, hogy a kokainhasználók megpróbálták leküzdeni a drog utáni sóvárgásukat, hogy a tesztre összpontosíthassanak.

„Ha tényleg le kell gyűrni egy erőteljes negatív érzést, mint a szomorúságot, szorongást vagy drog iránti vágyat, az agy ezen területének aktivitása gátlódik, valószínűleg, hogy kiiktathassa az érzelmek okozta ’háttérzajt’, hogy jobban fókuszálhassunk az adott feladatra.” – magyarázta Goldstein, hozzátéve, hogy ebben az esetben a háttérzajt a korábbi droghasználat vagy a további drogok használata jelenti. Továbbá hozzáteszi, hogy a kokainisták a teszt ezen része során ’feladat indukálta sóvárgásról’ számoltak be.

Az agy viselkedést és érzelmeket monitorozó területeinek (amelyek az anterior cinguláris kérgi régióban találhatóak) aktivitását javító és megerősítő kezelések segíthetnek a drogfüggőknek az önkontroll visszanyerésében és az impulzív magatartás csökkentésében – összegezték a kutatók.

Medipress
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2017 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x