13 millió koraszülött évente!
Címlap / Kütyü és tudomány / 13 millió koraszülött évente!

13 millió koraszülött évente!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Évente közel 13 millió gyermek idő előtt jön világra, közülük több mint egy millió egy hónapon belül meg is hal, jelentette vasárnap egy amerikai segélyszervezet.  

A probléma főként a fejlődő világ országait érinti. Afrikában és Ázsiában történik a koraszülések 85 %-a, de az Egyesült Államokban is 36 %-kal nőtt az esetek száma az elmúlt 25 év során, a March of Dimes nevű csoport kutatásai szerint.

A tanulmány a 37. terhességi hét előtt világrajött gyermekeket tekinti koraszülöttnek. Míg a fejlődő országokban főként az alultápláltság és az akadozó orvosi ellátás tehető felelőssé, az Egyesült Államokban a koraszülést inkább az okozza, hogy egyre több nő vállal terhességet 35 éves kor után és folyamodik mesterséges megtermékenyítéshez, állítják a szerzők.

"A koraszülés egy óriási, világméretű probléma, ami érzelmileg, testleg és anyagilag is hatalmas terheket ró a családokra, az egészségügyre és a gazdaságra.” – mondta Jennifer Howse, a March of Dimes elnöke. "Csak az Egyesült Államokban évente 26 milliárd dollárba kerül a koraszülött kisbabák gondozása és a kapcsolódó költségek.” – mondta Howse. „Ha a világ vezető hatalmai komolyan gondolták az ENSZ Milleniumi Fejlődési Céljait a gyermekhalandóság és az anyai egészség fejlesztése kapcsán, akkor prioritást kell élveznie minden stratégiának és pénzügyi forrásnak, mely a koraszülöttség kapcsán felmerülő halálozást és károsodásokat célozza meg.” – tette hozzá.

Mario Merialdi, a WHO kiadványának egyik szerzője, a March of Dimes tanulmányának szerkesztője a jelentést a következőképp írta le: „Ez az első próbálkozás a probléma világszintű felmérésére.Első lépésként fontos az adatbázis kibővítése", és hozzátette, hogy a WHO pontosan ezt teszi jelenleg.

Egy másik gond, hogy nincs széles körben elfogadott meghatározása a koraszülésnek, mondta az Újszülöttek Életének Megmentése/az USA Gyermekeinek Megmentése csoport tagja, Joy Lawn.
"Legalább abban meg kell egyeznünk, hogy mely kisbabák számítanak koraszülöttnek.” – mondta Lawn. A szakember szerint a koraszülés okozta hosszú távú egészségkárosodással kapcsolatban is több adat gyűjtése szükséges.

Medipress

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1241 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x