Hatékonyan a zsír ellen
Címlap / Kütyü és tudomány / Hatékonyan a zsír ellen

Hatékonyan a zsír ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

A zsíranyagcserebetegségeket gyógyító, új és hatékonyabb készítménnyel rukkolt elő a Novartis. 

A Novartis Hungária 2003. január 25-én mutatta be Magyarországon az új, innovatív koleszterinszint csökkentő gyógyszerét. Az első szabályozott hatóanyag felszívódású statinkészítmény, a fluvastatint tartalmazó Lescol XL a sok éves fejlesztőmunkának köszönhető átfogó, és az eddigieknél számszerűsíthetően hatékonyabb lipidkontrollt nyújt.


A zsíranyagcserebetegségek a felnőtt lakosság kétharmadát valamilyen módon érintik. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy ezeknek a betegségeknek szakszerű, magas szintű ellátásával a szív- és érrendszeri halálozás csökkenthető, és az életkor 5-10 évvel meghosszabbítható. Mivel minden egy százaléknyi koleszterinszint csökkenés két százalékkal mérsékeli a szívinfarktus előfordulásának kockázatát, így korántsem érdektelen a hatékonyság kérdése.
Az eddigi legjobb koleszterinszint csökkentőnek a statinok bizonyultak. 2002-ben Magyarországon 170 ezer beteg szedett a hatóanyagcsoportba tartozó készítményt, de a kezelési irányelvek alapján legalább 650 ezernek lenne rá szüksége.

A koleszterin csak különböző fehérjékhez kötődve szállítódhat a vérben, melyek közül két fehérjemolekula érdemel külön figyelmet: az ún. LDL és a HDL. Az LDL molekula képes behatolni a sejtekbe és az érfalba, így a belőle felszabaduló koleszterin ott lerakódhat. A HDL molekula képes az LDL által szállított koleszterin lerakódását megakadályozni, sőt a már lerakódott koleszterint az érfalból felvenni és elszállítani. Ezért fontos a kétféle koleszterin(szintet) egymástól megkülönböztetni, és az össz-koleszterinszint csökkentése mellett a jó (HDL) koleszterinszint növelésére törekedni.
Figyelemmel kell kísérni továbbá a vérben lévő triglycerid mennyiségét is, mivel ennek emelkedése növeli az infarktus kockázatát.

A koleszterin előállítása a szervezetben folyamatos – a napi mennyiség 62 százaléka éjszaka, 38 százaléka nappal jön létre –, így a gyógyszeres terápia akkor a leghatékonyabb, ha képes 24 órán keresztül gátolni a koleszterinszintézist.
Bár statinok már egy évtizede kaphatók, szabályozott, tartós hatóanyag felszívódású készítmény most először kerül forgalomba.

A fluvastatint tartalmazó Lescol XL alapját egy hidrofil gél mátrix képezi, mely a folyékony béltartalom hatására megduzzad, így a hatóanyag lassú diffúzió révén szabadul fel a mátrixból. E megoldás számos kézzelfogható előnnyel jár:
- A gyógyszer rendszere kivédi a máj (a statinok felhasználási helye) telítődését, fokozza a szer hasznosulását. Az eddigi készítményekre jellemző 50-60 százalék helyett a hatóanyag 94 százaléka hasznosul a májban, és így természetesen a vérkeringésbe is csak egy igen kis mennyiségű gyógyszer kerül.
- A 80 mg fluvastatint tartalmazó Lescol XL alkalmazásával 38 százalékos LDL-koleszterinszint csökkenés, 21 százalékos HDL-koleszterinszint emelkedés, és 31 százalékos triglycerid szint csökkenés érhető el. Elmondható, hogy a legtöbb rövid hatású statinnal összehasonlítva a szabályozott hatóanyag felszívódású fluvastatin hatékonyabban csökkenti az LDL-C, és hatékonyabban emeli a HDL-C szintet úgy, hogy az alkalmazott technológia kevésbé terheli a szerveztet.
- Az alkalmazott megoldás révén a tabletta bevételét követő első órákban nem alakul ki extrém magas gyógyszerszint a plazmában, ezáltal is tehermenetesítve a beteg szervezetét.
- A statinokra jellemző mellékhatás (izomfájdalom, ill. annak laboratóriumi jelei) – az eddigi vizsgálatok szerint – a Lescol XL esetében nem jelentkezett.

Összefoglalva: a szabályozott hatóanyag felszívódású fluvastatin gyógyszer egy olyan új, innovatív készítmény, ami ott hat, ahol kell, és nem terheli feleslegesen a beteg szervezetét.

Piacra lépő készítmény esetében mindig központi kérdés a termék ára is. Ez esetében elmondható, hogy az egyéb statinok dózisekvivalens (a kezelés során az adott gyógyszerből tipikusan használt) mennyiségével összehasonlítva az első szabályozott hatóanyag felszívódású statin készítmény ára mintegy 30 százalékkal alacsonyabb. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a kedvező árpolitika is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen juthassanak hozzá a leghatékonyabb, átfogó lipidkontrollt biztosító új gyógyszerhez.

MI IS AZ A KOLESZTERIN?

A koleszterin egy zsírfajta, amely majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. Az emberi szervezet számára a hormonok és az új szövetek előállításához nélkülözhetetlen, a máj epesav termelésénél is jelentős mennyiség kerül belőle felhasználásra. Sok embernek mégis szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, hiszen a máj maga is eléget termel ahhoz, hogy az fedezze a test szükségleteit.
A koleszterin vízben rosszul oldódik, ezért a vérben csak nehezen továbbítható. A vérben történő továbbjutást a koleszterinszemcsét körülvevő fehérjeburok segíti elő, amit lipoproteinnek neveznek. A különböző lipoproteineket a sűrűségük alapján osztályozzák: különösen fontos az alacsony denzitású (low density lipoprotein: LDL) és a nagy denzitású (high density lipoprotein: HDL).

A károsító LDL

A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez, ahol felhasználódik. Ha a véráramban túl sok az LDL, könnyen létrejöhet ateroszklerotikus lerakódás az érfalakon, mivel a vérben keringő felesleges LDL-szemcséket felveszik a falósejtek, majd beépülnek az erek falába. Így idővel kis párnácskák képződnek, melyek az ereket beszűkítik, és akadályozzák a szövetek vérellátását. A sok koleszterin legtöbbször sok veszélyes LDL-koleszterint is jelent.

A jó HDL

A HDL kisméretű, koleszterintartalmú szemcséket jelent, amik – ellentétben az LDL-lel –, hasznosak. Különleges tulajdonságuk, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni, és azt a májhoz szállítani. A máj ezután kiválasztja, így a szervezet megszabadul káros hatásától. Nemzetközi klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az alacsonyabb HDL koleszterinszinttel rendelkező betegek esetében magasabb a szív- és érrendszeri szövődmények, így a szívinfarktus előfordulásának gyakorisága, tehát a HDL védi az ereket az ateroszklerotikus károsodástól. Ezért nem elég csupán az össz-koleszterinszintet, vagy az LDL koleszterinszintet befolyásolni, hanem a megelőzés szempontjából elengedhetetlen a HDL koleszterinszint növelése is.


A trigliceridek

A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, a test zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak. Elégtelen utánpótlás esetén tartalék zsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik. A trigliceridek egy része a táplálékkal felvett zsírokból származik, de az emberi szervezet más élelmiszerekből (pl. cukrok, illetve szénhidrátok) is tud zsírt előállítani. Ha a triglycerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, akkor ugrásszerűen megnő a nehezen lerakodó átlagos LDL-hez képest a könnyen lerakodó és sűrű HDL molekulák száma, tehát a triglycerid hozzásegít az érelmeszesedéshez és növeli az infarktus rizikóját. Másrészt az is ismertté vált, hogy minél alacsonyabb a védőfaktor – HDL – szint, annál magasabb általában a triglycerid szint és fordítva, azaz a magas triglycerid szint a védőfaktor HDL-koleszterinszintet is elrontja, így az infarktus elleni védelem is csökken.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2975 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x