Elmebetegségek génjét fedezték fel
Címlap / Kütyü és tudomány / Elmebetegségek génjét fedezték fel

Elmebetegségek génjét fedezték fel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Skót kutatók egy olyan gént azonosítottak, amely segítségével megmagyarázhatók az elmebetegségek kialakulásának okai. 

Az ABCA13 jelű gén részlegesen inaktív olyan pácienseknél, akik a skizofrénia, a bipoláris zavar (mániás depresszió), vagy a depresszió súlyos formáiban szenvednek - olvasható a BBC hírei között.

Az Edinburgh-i Egyetem tudósai által irányított kutatócsoport öt év alatt 2000 skót pszichiátriai beteget vont be a genetikai vizsgálatba, az eredményeket 2000 egészséges személy adataival vetették egybe. Mint a vizsgálat kimutatta, a pszichiátriai kórképekben szenvedő betegeknél sokkal gyakrabban észlelték az ABCA13 jelű gén meghibásodását, mint a kontrolcsoportban.

A kutatók feltételezése szerint a gén befolyásolja, hogy az agysejtek miként hasznosítják a lipidmolekulákat (zsírmolekulákat).

Douglas Blackword, az Edinburg-i Egyetem professzora  szerint a kutatás révén nagy előrelépés történt a leggyakoribb mentális betegségek okainak feltárásában. A felfedezés új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé.

A kutatás eredményei az American Journal of Human Genetics című szaklapban láttak napvilágot.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2051 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x