Mesterséges életet hoztak létre
Címlap / Kütyü és tudomány / Mesterséges életet hoztak létre

Mesterséges életet hoztak létre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Amerikai tudósok laboratóriumban, vegyi alapanyagok felhasználásával létrehozták az első szintetikus életet. Kiürített baktériumba számítógéppel gyártott mesterséges DNS-t ültettek - a mesterséges baktérium szaporodik. 

Craig Venter, a genomkutatás multimilliomos úttörője és csapata úgy véli, az általa Synthiának elnevezett egyszerű mesterséges baktérium csak az első lépés, olyan fajokat állíthatnak majd elő mesterségesen, amelyek hulladékból készítenek üzemanyagot, felszívják a környezetszennyező anyagokat, feldolgozzák a széndioxidot vagy újfajta vakcinának készítenek.

"Egy új korszakba lépünk, amikor csak a képzeletünk jelent korlátot" - magyarázta Craig Venter, amikor sajtóértekezleten bejelentette a Science szakfolyóiratban közé tett tanulmány megjelenését.


Veter, aki a genetikai kódok megfejtésének egyik úttörője, 15 éve dolgozott a mesterséges DNS előállításán, a Rockville-ben (Maryland) működő kutató intézete dollár tízmilliókat költött a kutatásokra.

Ami a mesterséges baktérium létrehozásának folyamatát illeti: először a legkisebb ismert baktérium, a marhákban és kecskékben élő Mycoplasma genitalium genetikai kódját fejtették meg és az információt egy számítógépben tárolták.

Ezután a számítógép segítségével mesterségesen előállították ennek a baktériumnak a DNS-ét, egy kis módosítással, mintegy "vízjelként", hogy meg lehessen különböztetni a természetestől.

Végül teljesen megfosztottak baktériumokat a saját DNS-üktől és beléjük helyezték a mesterséges örökítőanyagot. Az így létrehozott szintetikus sejt "újrabootolt", más szóval újraindult és elkezdett osztódni, ami az élet alapvető jele.

Craig Venter szerint egyértelműen mesterséges életről van szó, hiszen a DNS teljesen szintetikus, számítógép vezérlésével négy üveg vegyszerből kémiai úton állították elő.

A páratlan tudományos eredmény máris hatalmas vitát kavart, sokat etikátlannak tartják, hogy a tudósok "istent játszanak", mások a biológiai kockázatok és az esetleges biofegyverek fejlesztése miatt aggódnak.

Egyelőre persze "csak" egy nagyon egyszerű lényt sikerült mesterségesen létrehozni, a baktériumnak 485 génje van, mintegy egymillió bázispárral. Az emberi genom 20 ezer génből és három milliárd bázispárból áll.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4260 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x