A Föld fiatalabb, mint eddig gondolták
Címlap / Kütyü és tudomány / A Föld fiatalabb, mint eddig gondolták

A Föld fiatalabb, mint eddig gondolták

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Cambridge-i egyetem kutatói szerint a Föld "csak" 4,467 milliárd éves, ugyanis kialakulása több mint háromszor annyi ideig tartott, mint eddig feltételezték. 

Az eddig általánosan elfogadott tudományos elmélet szerint a Föld 30 millió év alatt jött létre a fiatal naprendszer gázaiból, porából és egyéb, a Nap körül keringő anyagaiból. Az újabb kutatások szerint azonban ez a folyamat sokkal tovább, mintegy 100 millió évig tartott azután, hogy a naprendszer kialakult 4,567 milliárd éve. Vagyis a Föld 4,467 milliárd éves, szemben az eddig általánosan feltételezett 4,537 milliár évessel.


Fotó: NASA

A Cambridge-i egyetem kutatói új elméletüket a földkéregben és a meteorokban található izotópok összevetése alapján állították fel. Egyes meteorok ugyanis olyanok, mint egy időkapszula: izotóp összetételük hasonló a kialakuló naprendszeréhez.

A Nature Geoscience című szaklapban közé tett tanulmányuk szerint a Föld viszonylag gyorsan elérte mai méretének 60 %-át, ám a további növekedés sokkal lassabban ment végbe az eddig feltételezetnél és a bolygó kialakulásának teljes folyamata 100 millió évig tartott.

Bolygónk kialakulásában kulcsszerepe volt viszonylag nagy "bolygó embriók" összeütközésének és összeolvadásának is, az ilyenkor keletkező hatalmas hő miatt olvadt meg a bolygó belseje és így alakult ki a Föld olvadt fémből álló magja.

Sokat úgy vélik, hogy az utolsó lépés a Föld kialakulásában az ütközés volt egy Mars méretű bolygóval, amikor az anyag egy része kiszakadt, létrehozva a Holdat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2428 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x