Sok nő felnőttként válik leszbikussá
Címlap / Kütyü és tudomány / Sok nő felnőttként válik leszbikussá

Sok nő felnőttként válik leszbikussá

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Egy új tanulmány szerint a nők esetében sokkal gyakoribb a szexuális irányultság változása felnőtt korban, mint eddig feltételezték. Sokan a 30-as éveikben válnak leszbikussá. 

Bár a történelemből és napjaink híreiből is ismertek olyan esetek, amikor egy korábban heteroszexuális párkapcsolatban élő nő irányultságot váltott, a jelenséget csak most vizsgálták meg tudományos módszerekkel. Az amerikai Dél-Connecticuti Állami Egyetem kutatója, Christan Moran úgy véli, a leszbikusok akár kétharmada is csak felnőttként vált azzá.

Ha az új felmérés eredményei általánosíthatók, akkor megkérdőjelezik az eddig tudományos körökben általánosan elfogadott elméletet, miszerint a szexuális irányultságot elsősorban az örökölt gének határozzák meg, a társadalmi hatásoknak csak másodlagos szerepük van.


Portia de Rossi (jobbról), az Ally McBeal sorozat színésznője, aki 2008-ban leszbikus házasságot kötött - kilenc évvel azután, hogy elvált egy férfitől

Christan Moran szerint az irányultság váltás jelensége azért maradt eddig jórészt rejtve, mert a későn leszbikussá váló nők a társadalmi következményektől tartva ezt többnyire titokban tartják. Sokszor saját magukkal sem tudnak megbékélni, főleg, ha hosszú távú heteroszexuális párkapcsolatban élnek és gyermekeik vannak.

A kutató több mint 200 házas leszbikussal készített mélyinterjút és arra a következtetésre jutott, hogy sokan heteroszexuális nők voltak, akik felnőttként élték át első homoszexuális élményüket. Szerinte az eddigi kutatások nem is foglalkoztak érdemben az irányultságváltás kérdésével, mert a kérdést - mint mondja, tévesen - elintézték azzal, hogy ilyenkor csak a látens, rejtett, elfojtott valódi irányultság tör a felszínre.

Egy másik tanulmány is azt sejteti, hogy a nők szexuális irányultsága kevésbé stabil, mint a férfiaké. A Utahi egyetem professzora, Lisa Diamond 100 olyan nő életét követte figyelemmel évekig, akik valamilyen szintű érdeklődést mutattak saját nemük iránt. Egy évtized alatt kétharmaduk változtatott nemi irányultságán: volt aki biszexből egyértelműen leszbikus lett, de olyanok is akadtak, akik leszbikusból heteroszexuálissá váltak.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4230 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x