Már a robotokban sem bízhatunk: hazudozó katonai robot készül...
Címlap / Kütyü és tudomány / Már a robotokban sem bízhatunk: hazudozó katonai robot készül

Már a robotokban sem bízhatunk: hazudozó katonai robot készül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Amerikai katonai kutatók olyan robotok fejlesztésén dolgoznak, amelyek megtéveszthetik a többi robotot, de szükség esetén az embernek is hazudhatnak. 

Nesze neked Isaac Asimov! Most már biztos, hogy a robotok fejlesztése nem abban az irányban halad, amit a híres sci-fi író megjövendölt, lefektetve a robotika három törvényét. Ezek többek között arról szóltak, hogy a robotok engedelmességgel tartoznak az embernek, amibe ugye az is beleértendő, hogy nem csaphatják be.

Persze a sci-fikben bőven láthattunk hazudozó, megtévesztő vagy éppen veszélyes robotokat is. Nos, sokak szerint az amerikai megrendelésére a Georgiai Műszaki Egyetemen végzett kutatások sokkal inkább a 2001 - Űrodüsszeia, az Én, a robot vagy éppen a félelmetes Terminátor által megrajzolt jövőkép irányába mutatnak.


A georgiai kutatók, Ronald Arkin professzor (a képen balról) és Alan Wagner kutató mérnök persze magasztos célokkal magyarázzák a fejlesztéseket. Szerintük a pokolgépek után kutató, vagy a sebesülteket a tűzvonalból kihozó katonai robotokat fel kell készíteni arra, hogy elrejtőzzenek az ellenséges robotok és emberek elől. El akarják kerülni, hogy elfogják őket.

A fejlesztés persze még az elején tart, de a sötétkék robot a képen éppen a vörös robot elől rejtőzködik. (A színválasztás talán még a hidegháborús reflexek következménye...)


Arkin professzor csaló robotja

Ehhez bonyolult programot kellett írni, amely felkészíti a robotot egyrészt a csalásra, másrészt annak felmérésére, hogy mikor van erre szükség és mikor nincsen.


Hal1, a 2001 - Űrodüsszeia című klasszikus filmben

A fejlesztés máris kiverte a biztosítékot azoknál, akik attól tartanak, hogy a robotok idővel veszélyessé válhatnak. Mi van, ha a robotok elkezdenek például vadászni, vagy éppen szerencsejátékokat űzni?

Mások meg arról beszéltek a sajtónak, hogy ez alááshatja a közvéleményben a robotikával szembeni bizalmat, amely már amúgy is gyenge lábakon állt. A hazudozó robot pedig valóságos probléma.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3860 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x