Itt lehet élet a Földön kívül!
Címlap / Kütyü és tudomány / Itt lehet élet a Földön kívül!

Itt lehet élet a Földön kívül!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Amerikai csillagászok szerint az általuk talált Gliese 581g bolygó hasonlít eddig a legjobban a Földre és ennek van a legnagyobb esélye arra, hogy életnek adjon otthont. 

A Kaliforniai egyetem bolygó vadászai egy közeli csillag naprendszerében találták a kőbolygót, amely méretében is hasonlít a Földhöz. Ráadásul a Gliese 581g a csillaga körül a "lakható zónában" kering, azaz olyan távolságra, amely valószínűsíti a folyékony víz jelenlétét a felszínén.

Ha a felfedezést megerősítik, egyértelműen ennek lesz az eddig felfedezett bolygók közül a legnagyobb esélye, hogy életet találjanak rajta. 


A felvétel közepén a legfényesebb csillag a Gliese 581 vörös törpe

Steven Vogt, a Kaliforniai egyetem professzora szerint ez egy nagyon meggyőző eset egy potenciálisan lakható bolygóra. "Az a tény, hogy ilyen gyorsan és ilyen közel találtuk meg arra utal, hogy az ilyen bolygók elég gyakoriak lehetnek" - hangsúlyozta. Szerinte a fejlett kutatási módszerek kombinálása a régimódi földfelszíni teleszkópok használatával forradalmasította az exobolygó kutatást.

A nagyon közel persze csillagászati léptékben értendő: a bolygó a Gliese 581 vörös törpe csillag körül kering, 20 fényévnyire tőlünk. Vagyis egy olyan űrhajóval, amely a fénysebesség egy tizedére gyorsul fel, 200 év alatt lehet elérni.


Fantáziarajz a Gliese 581g bolygóról és napjáról

A professzor "gyorsan találták meg" kifejezése sem hétköznapi értelemben értendő: 11 évig kutattak exobolygók után a hawaii W. M. Keck obszervatóriumban.

Az Astrophysical Journal című szaklapban közétett tanulmány szerint két bolygót is találtak a vörös törpe körül. Az érdekesebb közülük a Gliese 581g, amelynek a tömege 3-4 Földének, az átmérője pedig 1,2-1,4 Földének felel meg. Ennek alapján szinte bizonyos, hogy kőbolygó és szilárd felszíne van.

Vogt professzor szerint a bolygó tömegvonzása elég erős lehet ahhoz, hogy megtartson egy légkört. A felszínén a tömegvonzás nem sokkal lehet nagyobb, mint a Földön.

A bolygó azonban mégsem lehet túl kellemes élőhely: 37 nap alatt kerüli meg a csillagot és mindig ugyanazzal az oldalával fordul felé, ami azt jelenti, hogy az egyik oldalán állandó a fény, a másikon meg a sötétség. Az átlag hőmérséklet -31 és -12 Celsius fok között lehet, ami biztató, de e mögött elég nagy különbségek lehetnek.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4643 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x