Az ókorban még nem volt rák?
Címlap / Kütyü és tudomány / Az ókorban még nem volt rák?

Az ókorban még nem volt rák?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Egyiptomi és dél-amerikai múmiák tanulmányozása alapján brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rák csak az ipari forradalom után vált gyakori halálokká.  

A Manchesteri Egyetem biokémikus-egyiptológusa, Rosalie David professzor kutatótársával, Michael Zimmerman professzorral együtt csaknem ezer múmiát vizsgált meg és mindössze ötben talált daganatot. Ezeknek is a zöme jóindulatú volt, egyetlen múmiában találtak rákot!

Ma viszont csaknem minden harmadik ember rákban hal meg, ez a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedések után.


Rosalie David professzor szerint "régen a rák rendkívül ritka volt". "Nincs semmi a természetes környezetben, ami rákot okozhat. Ezért ennek egy ember okozta betegségnek kell lennie, a környezetszennyezés, valamint az étrendben és az életmódban bekövetkezett változások miatt."

"A rák a jelek szerint egy modern betegség, amit a modern élet okoz."

A Nature Reviews Cancer című szaklapban közétett tanulmány szerint a rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága drámaian megnőtt az ipari forradalom után. A növekedés különösen a gyermekkori rák esetében kiugró, ez is azt bizonyítja, hogy nem egyszerűen a hosszabb élet okolható a betegség gyakoribbá válásáért.

A múmiákban megtalálták más időskorban gyakori betegségek nyomait, mint például az érelmeszesedés, ez a kutatók szerint szintén meggyőzően cáfolja, hogy a rák csak a rövid élet miatt nem fejlődhetett ki.

Zimmerman professzor azt hangsúlyozta, hogy az ókori társadalmakban, a sebészeti beavatkozás hiányában a rák bizonyítékának mindig fenn kellett volna maradnia. Elvetette azokat az ellenérveket is, amelyek szerint a rákos daganatok idővel megsemmisülhettek a múmiákban. Valójában a rákos szövetek a kísérletek tanusága szerint jobban megmaradnak.

A rák ritkán fordul elő a foszíliákban is, összesen csak pár tucatnyi, vitatott esetet jegyeztek fel az állatok vagy a neandervölgyi emberek maradványaiban.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3239 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x