Valósággá váló sci-fi kütyük
Címlap / Kütyü és tudomány / Valósággá váló sci-fi kütyük

Valósággá váló sci-fi kütyük

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-25

A sci-fi filmek kedvenc futurisztikus kütyüi gyakran valósággá váltak - nem egyszer sokkal hamarabb, mint azt akár a legelfogultabb sci-fi rajongók is várták. Elég csak a ma már életünk szerves részét képező mobilra gondolni.  

A kézi kommunikátor

Igen, a mobiltelefon előképe is a Star Trek sorozatban tűnt fel a hatvanas években. A mai készülékek egy része ráadásul designban is hasonlít a felcsapható fedelű sci-fi kütyüre. A jobb mobilok helymeghatározásra is használhatók, igaz (egyelőre?) felsugárzást még nem kérhetünk rajtuk...Phaser fegyverek

Ezt a sugár fegyvert is a legtöbb ötletet szállító Star Trekből lopták, most éppen az amerikai légierő kutatói dolgoznak a megvalósításán.


Az Univerzális Tolmács

Az amerikai hadsereg az iraki harctéren használja a Phraselator nevű kütyüt, amely hangban tolmácsol. A NEC pedig rövidesen piacra dob egy olyan mobilt, amelynek van tolmács funkciója is. A Google (de mások is) közben fordító weboldalakata hoztak létre.


Orvosi tricorder

Már megint a Star Trek: az orvosok a beteg fölé tartanak egy kütyüt, amely szkenneli a pacienst és már jelzi is a diagnózist. A Yale egyetem kutatói most dolgoznak valami hasonlón: a hordozható kütyü a biológiai jelek és a vér gyors elemzése alapján percek alatt készíti majd el a diagnózist.


3D hologramok


Amióta Leia hercegnő egy hologram formájában megjelenve kért segítséget Obi Wan Kenobitól a Csillagok háborújában, a tudósok folyamatosan dolgoznak az ötlet megvalósításán. Az Arizonai Egyetem kutatói Nasser Peyghambarian professzor vezetésével már nagyot léptek előre a 3D holografikus képek mozgóképpé alakításának útján: az álló képek váltakozásával éppen úgy valódi mozgás látványát keltik, mint ahogy a filmek is egymást követő álló képekből állnak össze.Replikátor

Bizony irigyeltük a Voyager űrhajó utasait, akik a molekulákból bármit összerakó replikátor berendezések segítségével mindent elkészíthettek, a nagyi csoki tortájától a spéci fegyverekig. Ezen is sokan dolgoznak, a 3D nyomtatók pedig máris működnek, ma már autót is gyáratanak úgy, hogy a karosszériát ilyen gép nyomtatja ki rétegenként.


Vonósugár

Máris vannak olyan berendezések, amelyek lézer segítségével vonzanak vagy taszítanak tárgyakat. Igaz, még nem űrhajó méretű tárgyakat, csak mikroszkopikusakat.


Álcázó berendezés

Több kutató csapat is előrehaladott kísérleteket folytat olyan anyagokkal, amelyek a fény "körbefolyatásával" láthatatlanná teszik a velük bevont tárgyakat. Rövidesen eljön az idő, amikor Harry Potter köpönyege, vagy éppen a Klingon űrhajók álcázó berendezése valóssággá válik.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3247 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x