Új életformát talált a NASA
Címlap / Kütyü és tudomány / Új életformát talált a NASA

Új életformát talált a NASA

Forrás: NASA
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-30

A Mono tóban talált arzénon élő baktériumok a NASA szerint teljesen átírják azt, amit a földi életről és a földönkívüli élet lehetőségéről eddig gondoltunk.  

Az amerikai űrkutatási hivatal által folytatott kutatás során olyan mikrobát találtak a kaliforniai Mono tó üledékében, amely képes az arzénos vízben élni. Eddig úgy véltük, lehetetlen az élet ebben a rendkívül mérgező környezetben.

Ez az egyetlen élőlény a Földön, amely a földi élet egyik alapvető építőkövét, a foszfort egy másik elemmel, nevezetesen a mérgező arzénnal helyettesítheti. Arzén kerül a fehérjéibe, a sejtmembránjába, sőt örökítőanyagába, a DNS-ébe is. Az anyagcseréje során felhasználja az arzént. A kutatók bonyolult laboratóriumi technikával bizonyították, hogy a mikróba nem csak tartalmaz arzént, hanem be is építi sejtszerveibe.


A GFAJ-1néven törzskönyvezett baktérium rokona más ismert és elterjedt fajoknak, vagyis nem bizonyítja azt az elméletet, hogy az élet többször, többféle módon is kialakulhatott a Földön, inkább a rendkívül mérgező környezethez való alkalmazkodásról van szó. A felfedezés jelentősége azonban így is óriási, mert azt bizonyítja, hogy olyan helyeken is lehet élet, amelyeket lakhatatlannak tartottunk - akár itt a Földön, akár más bolygókon.

"Az élet definíciója ezzel kiterjedt" - mondta a NASA washingtoni székházában Ed Weiler, az ügynökség egyik vezetője. "Miközben folytatjuk az erőfeszítéseket, hogy életet keressünk a Naprendszerben, nyitottabban kell gondolkodnunk, számításba kell vennünk olyan életet is, amely nem olyan, mint amit ismerünk."


Felisa Wolfe-Simon

Felisa Wolfe-Simon az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztrobiológiai intézetének munkatársa, a kutatás vezetője azt emelte ki, hogy az élet, sokkal rugalmasabb lehet annál, mint amit feltételezni, vagy elképzelni tudunk.

A NASA szerint át kell írni a biológiai tankönyveket és másképpen kell kutatni a földönkívüli élet után. A kutatásról szóló tanulmányt a Science Express e heti számában teszik közé.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4208 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x