Újra itt az antihidrogén
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Újra itt az antihidrogén

Újra itt az antihidrogén

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

Ismét antihidrogént állítottak elő az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatói. A tudósok egy új mágneses csapdával "fogták el" az antianyagot, és a vizsgálatoktól azt remélik, hogy segítenek megoldani az antianyag keletkezésének rejtélyét. 

 

Rendezvénynaptár
Az ASACUSA nevű kísérlet új technikai lépés az antianyag tanulmányozásához. A CERN mostani bejelentését hetekkel ezelőtt megelőzte az, hogy az antianyag kutatásában részt vevő három csapat egyike közölte: első alkalommal sikerült antianyagatomokat előállítaniuk és rövid időre csapdába ejteniük. Az új technológiai eljárás révén nagyobb mennyiségben tudnak majd antihidrogént előállítani, vélik a tudósok. Jamadzaki Jaszonuri, a tudóscsoport vezetője szerint az alternatív eljárásoknak köszönhetően az antianyag már nem sokáig rejtegeti titkait.


Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építi fel. Rendes anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő (annihiláció) és energia szabadul fel elektromágneses sugárzás (fotonok) formájában. Az első antianyagot (antihidrogént) a CERN-ben sikerült előállítani és megfigyelni 1995-ben (Low Energy Antiproton Ring, LEAR).

Az antianyag ugyanúgy viselkedik, mint a rendes anyag: ugyanazok az emissziós és abszorpciós spektrumai, mágneses tulajdonságai, de mintegy tükörképe az anyagnak. Utóbbi esetében az atommag építőkövei pozitív töltésű protonok. Az antianyagnál negatív töltésű antiprotonok. Az antihidrogén - mint a legegyszerűbb atom - egy antiprotonból és egy pozitronból áll.


 
 
[ 1698 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x