Ismeretlen óriásbolygó a Naprendszerben?
Címlap / Kütyü és tudomány / Ismeretlen óriásbolygó a Naprendszerben?

Ismeretlen óriásbolygó a Naprendszerben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A WISE űrtávcső adatai között állítólag bizonyítékok vannak arra, hogy létezik a Naprendszerben egy eddig ismeretlen óriásbolygó. A tudósok már nevet is adtak neki: Tyche, aki a görög mitológiában a véletlen szerencse istenasszonya volt. Az óriásbolygó négyszer akkora, mint a Jupiter és tizenötezerszer messzebb van a Naptól, mint a Föld. 

Elméletileg lehetséges a dolog, nyilatkozta a weltonline-nak Alan Harris, a Német Űrkutatási Központ csillagásza, aki némileg szkeptikus a felfedezéssel kapcsolatban. Ugyanakkor még áprilisig várni kell, hogy kiderüljön, pontosan mi a helyzet, akkor hozzák nyilvánosságra a WISE által gyűjtött adatokat.


Két éve a világegyetem eddig ismeretlen, főleg "hűvös" objektumainak felderítésére indította útnak a NASA a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer, Széles Látómezejű Infravörös Felderítő) űrtávcsövet. A célpontok között eddig ismeretlen vagy igen nehezen megfigyelt égitestek: hűvös csillagok, főleg barna törpék, apró és sötét kisbolygók, porburokba rejtőzött, születőben lévő bolygórendszerek, és nagy energia kibocsátású, távoli galaxisok szerepelnek. A WISE az előzetes várakozások alapján több millió, korábban ismeretlen objektumot, közöttük több százezer kisbolygót fog azonosítani, és ha a mostani hír igaz, akkor valódi szenzációval is szolgál.

John Matese és Daniel Whitmire a louisianai Lafayette egyetem kutatói azt feltételezik, hogy az óriásbolygó az úgynevezett Oort felhőben található. A Naprendszer ezen távoli övezete a Naptól 10 ezer és 50 ezer csillagászati egység közti távolságra van, és a hosszú periódusú üstökösök "otthona". A kométák akkor sodródnak innen a Naprendszer belső vidékei felé és akkor válnak észlelhetővé, ha valamilyen külső erőhatás megzavarja mozgásukat: ezért amit ilyenkor megfigyelnek, az már nem az eredeti, zavartalan pályájuk. Matese azokat a fizikai hatásokat kereste, amelyek egy Oort-felhőbeli üstököst arra késztetnek, hogy elinduljon a Naprendszer belső övezetei felé. Ezen hatások között pedig egy óriásbolygó gravitációs ereje is ott van.

A tudósok úgy vélik, hogy Tyche eredetileg egy másik csillag körül keringett, és a Nap gravitációs ereje térítette el. Úgy vélik, hogy a bolygó főleg hidrogénből és héliumból áll, és valószínűleg holdjai is vannak.

Ami a nevet illeti, a Pallas lexikon szerint Tyche az ókori mitológiában a véletlen szerencsének istenasszonya, akit azonban a költők különböző helyeken iktattak be az istenek családfájába. Hésziodosz Okeanos és Tethys leányai között sorolja fel, Pindarosz a moirák között emlékezik meg róla. Képzőművészeti ábrázolásaiban különféle jellemző tárgyakkal fordul elő. Apelles óta mutatkoznak az ülő Tyche szobrok, melyek sajátságos módon csaknem mind falkoronával bírnak.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4167 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x