Az "utolsó" dinoszauruszok egyikét fedezték fel
Címlap / Kütyü és tudomány / Az "utolsó" dinoszauruszok egyikét fedezték fel

Az "utolsó" dinoszauruszok egyikét fedezték fel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Az "utolsó" dinoszauruszok egyikét fedezhették fel a Yale Egyetem paleontológusai a Montana állambeli Hell Creek-formációban. 

A majdnem félméteres szarvval büszkélkedő triceratopsz (háromszarvú arc) maradványait mindössze 12,5 centiméterrel az úgynevezett kréta-tercier (K-T) határvonal alatt találták, amely a 65 millió évvel ezelőtti tömegkihalási eseményt jelöli az üledékes kőzetben - olvasható a PhysOrg hírportálon, valamint a Discovery News hírei között. (A leletet a Royal Society Biology Letters legutóbbi számában ismertették részletesen az amerikai őslénykutatók.)

Harminc éve született az az elmélet, amely szerint a dinoszauruszok kihalását egy meteor becsapódása okozta. A paleontológusok közül sokan azonban megkérdőjelezik a teóriát, mondván, hogy dinoszauruszok már a becsapódást megelőzően fokozatosan kihaltak. A legnyomósabb érvük az, hogy a dinoszaurusz-fosszíliák a K-T határ alatt három méterrel tűnnek el az üledékes kőzetekből.


"A felfedezés arra utal, hogy a háromméteres +hézag+ nem létezik. Az a tény, hogy az adott egyed olyan közel volt a K-T határvonalhoz, arról tanúskodik, hogy a becsapódásig némely dinoszaurusz kiválóan megvolt" - hangsúlyozta Tyler Lyson, a tanulmány vezető szerzője.

A paleontológusok ugyan nem tudták megállapítania a dinoszaurusz pontos korát, a jelek szerint a triceratopsz a becsapódás előtt néhány ezer évvel élhetett. "A lelet tanúsága alapján a dinoszauruszok nem fokozatosan haltak ki" - közölte Lyson.

A Triceratops a növényevő ceratopsida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt Észak-Amerika területén. A nagy nyakfodorral és három szarvval rendelkező, négy lábon mozgó, a modern orrszarvúéhoz hasonló testű állat az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3712 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x