HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19
Címlap / Kütyü és tudomány / Egyszerű megoldást találtak a hidrogén tárolására

Egyszerű megoldást találtak a hidrogén tárolására

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19

A hidrogént a jövő olcsó és környezetbarát energiaforrásának tartják, hasznosítása azonban egyelőre technikai akadályokba ütközik: német kutatók most nagy lépést tettek azok áthidalására egy olyan technológia kifejlesztésével, amely egyszerre kínál megoldást a gáz tárolására és visszaforgatására. 

 

A hidrogén kinyerése céljából már egy ideje foglalkoztatják a tudományt a hangyasav (HCO2H) és sói, az úgynevezett formiátok. Az eljárás alapvető problémája a hidrogénnel együtt felszabaduló szén-dioxid leválasztása. Egy vaskatalizátor segítségével azonban most sikerült erre megoldást találni - közölte Matthias Beller, a rostocki Leibniz Katalízis Intézet igazgatója. A Science című folyóiratban bemutatott rendszert az intézet a Rostocki Egyetemmel és a svájci Lausanne-i Műszaki Főiskolával együtt fejlesztette ki.


Azáltal, hogy folyékony hangyasavból egyszerű, környezetbarát módszerrel lehet hidrogént előállítani, annak gázhalmazállapotban történő tárolása szükségtelenné válik. A hangyasav természetes, rovarokból és csalánból is kinyerhető sav, ezen kívül az ecetsav előállításának mellékterméke.

Az eljárás során különválasztott üvegházhatású szén-dioxid tárolásán a kutatók még dolgoznak. Az egyik lehetséges út, hogy a gázt sók, úgynevezett bikarbonátok formájában kössék meg.

A vaskatalizátoros módszer már szobahőmérsékleten jó hatásfokkal dolgozik, a legjobb eredmények azonban 80 Celsius-fokon érhetők el - fejtette ki Beller.
A hidrogén előnye, hogy tisztán és széles körben bevethető, égése során csak víz keletkezik. Eddig csak drága katalizátorok - például ruténium - vagy fénysugárzást igénylő rendszerek segítségével sikerült hangyasavból hidrogént előállítani - az új rendszer így tetemes költségeket takarít meg.

 
 
[2974]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x