Szemmentők készenlétben
Címlap / Kütyü és tudomány / Szemmentők készenlétben

Szemmentők készenlétben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tudta, hogy a magyarországi "rekord kissúllyal" született bébi még a 700 grammot sem érte el? És arról van tudomása, hogy előírás szerint minden 1500-2000 gramm alatti súllyal született baba szemét rendszeresen vizsgálni kell, egészen addig, amíg a látóhártya ereződése ki nem alakul? 

- Ugyanis az ilyen kis súllyal világra jött koraszülöttek is életképesek a mai modern orvostudománynak és technikának köszönhetően - mondja Maka Erika, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika gyermekszemész adjunktusa. - Csakhogy a koraszülött babák esetében gyakran előfordul, hogy nem minden szervük fejlődött ki teljesen, még "éretlen" az idő előtt, kicsi súllyal született babák egy része. Ilyen szempontból az egyik legveszélyeztetettebb szerv a szem. Leginkább a kóros érburjánzástól kell tartani, ami azt jelenti, hogy az újszülött látóhártyáján nem fejlődött még ki a normális érrendszer, ami a látás feltétele. Tehát, amennyiben ez az állapot kezeletlen marad, az életre szóló vakságot jelent.

Ahogy a doktornő elmondja, szerencsére van megoldás a veszély elhárítására. A veszélyeztetett koraszülöttek azonnali szemvizsgálata kötelező, ha a szűrés során kiderül, hogy a látóhártya fejletlen; akkor 48 órán belül el kell végezni a lézeres helyreállító műtétet, mert a korrekció később már nem hozza meg a kívánt sikert.

- A koraszülés miatti szemideghártya-elváltozás - a retinapathia (ROP) - korán felismerhető, és a már említett lézeres kezeléssel száz százalékig korrigálható - húzza alá Maka Erika. - Általában minden tizedik, 27-28. hétre világra jött újszülött esetében szükség van a beavatkozásra. A 24. hétre született babák esetében pedig már a beavatkozás általában 40 százalékban szükséges.
   
A szemészeti klinika a Peter Cerny Alapítvánnyal közösen 2008-ban elindított egy közös programot Csecsemő - Szem - Mentő program néven. Ennek lényege, hogy nem a koraszülött babát utaztatják a klinikára, hogy a korrekciós műtétet elvégezzék, hanem a szűrést és műtétet végző orvosok, asszisztensek és a sokmilliós vizsgálati műszerek "mennek" a helyszínre.

A program megkezdése óta több mint 1000 koraszülött szemét vizsgálták meg a mobil látásvizsgálati módszerrel.

A vizsgálat elvégzésére neonatológusokat és szakasszisztenseket képeztek ki, a Peter Cerny Alapítvány pedig biztosította hozzá a 21 millió forintos berendezést. A babák szeméről készült képek elektronikus úton jutnak el a szemklinikára, és ott a szakorvos felállítja a diagnózist. Amennyiben szükséges a műtét, a szakemberek egy-másfél óra alatt elvégzik. Az altatásban történő beavatkozás lényege, hogy a látóhártyára több ezer gócot kell lézerrel elhelyezni a szükséges érhálózat kialakulása érdekében.

A program rendkívül eredményes. Korábban ugyanis 150-200 koraszülöttet kellett az ország különböző részéből a klinikára szállítani vizsgálatra, majd műtétre, ami az amúgy is gyenge, érzékeny babáknak semmiképpen nem tett jót, a rázkódás, a menetzaj, a környezetváltozás károsan hatott a kicsikre.

A ROP-szűrés a Peter Cerny Alapítvány, a neonatológus, a szemész és az asszisztens sikeres együttműködése következtében minden rászoruló koraszülötthöz eljut, és így időben el tudják végezni a műtétet. A program, amely példamutató összefogással jött létre, sikeresen működik: sok ezer koraszülött kicsit menthet meg az életre szóló vakság rémétől.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1364 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x