Szélfolyosó-iroda
Címlap / Kütyü és tudomány / Szélfolyosó-iroda

Szélfolyosó-iroda

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

Hogyan lehet a meleg, párás éghajlaton, mint például Costa Ricában olyan irodát berendezni, amelyben kellemes a levegő anélkül, hogy mesterséges légkondicionáló rendszert építenének bele? Ezt mutatták be a Betillon/Dorval-Bory stúdió építészei az Anabatic Office projektjükkel.  

A terv túlmegy az építészet passzív rendszereinek hagyományos keresésén. Az épület belsejét egyfajta "szélfolyosóvá" alakították át. Az anabatic office a természetes légáramlást használja ki, amely a hőmérséklet-különbségnek köszönhető, szélenergia-termelésre, valamint ezzel egyidejűleg a belső helyiségek hűtésére.

A légáramlást egy, az épület hátsó részében létrehozott "fekete zóna" indítja el, amely sötét színeivel vonzza a napsugarakat és meleg légáramlatot generál. A meleg levegő felfelé emelkedik, következésképpen a helyén támadt légüres térbe azonnal benyomul egy hűvösebb légáramlat, amely az épület belső részéből jön.


A paralellogramma-hasáb formájú épületet emelkedőn helyezték el oly módon, hogy a legmagasabb részén van a "fekete zóna", és ezáltal biztosítják a friss levegő behatolását a ház belsejébe, kívül hagyva a meleg levegőt.

A "fekete zónához" kapcsolódó homlokzatra óriás ventilátorokra emlékeztető szélturbinákat szereltek, amelyek, amellett, hogy lehetővé teszik a meleg levegő kiáramlását, villamos energiát is termelnek.

Végül az épület külsejét vékony fémhálóval vonták be, amely megszűri a napfényt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2224 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x