Az új marsjáró landolását élőben nézhetik a New York-iak...
Címlap / Kütyü és tudomány / Az új marsjáró landolását élőben nézhetik a New York-iak

Az új marsjáró landolását élőben nézhetik a New York-iak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A NASA új marsjárójának, a Curiosity-nek (Kíváncsiság) a megérkezését a vörös bolygóra élőben figyelhetik vasárnap éjjel óriási LED-képernyőn a New York-i Times Square-en. 

Az élő adás helyi idő szerint augusztus 5-én este 11.30-kor (közép-európai idő szerint 6-án reggel 5.30-kor) kezdődik és másnap hajnali négyig (délelőtt 10-ig) tart. A landolást közép-európai idő szerint augusztus 6-án, 7 óra 31 percre tervezik, ami keleti idő szerint 1.31.

"Egy olyan városban, amely sohasem alszik, az emblematikus Times Square lesz a legmegfelelőbb hely a New York-iak számára, hogy részesei legyenek ennek a történelmi eseménynek" - hangsúlyozta John Grunsfeld, a NASA tudományos programjainak helyettes vezetője.


A Curiosity leszállása (fantáziarajz)

Hozzátette: az amerikai történelem összes nagy eseménye valamiképp kapcsolódik a Times Square-hez.

"Úgy gondolom, hogy most sincs ennél megfelelőbb hely az ünneplésre" - vélekedett John Grunsfeld.

A Mini-Cooper méretű marsjáró csaknem két földi évet tölt a Marson, ahol a 155 kilométer átmérőjű Gále-kráterben vizsgálódva próbálja megfejteni a bolygó egyik legnagyobb rejtélyét, hogy lehetett-e víz, esetleg még élet is az égitesten.

A 2,5 milliárd dolláros összköltségű program keretében tavaly november 26-án indították útjára a Curiosity-t (Mars Science Laboratory/ Marsi Tudományos Laboratórium). A marsjáró 567 millió kilométeres útját befejezve egy bonyolult manőverrel landol: a csaknem egytonnás járművet hőpajzsos fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállítja a leszállásra kijelölt hely közelébe, ezt követően egy fékezőrakétákkal ellátott platform, az égi daru (sky crane) ereszti le a talajra.

Amennyiben a landolás sikeres lesz, a nézők azt is nyomon követhetik, hogy miként veszik a NASA szakemberei a marsjáró első üzeneteit a bolygóról.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2194 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x