A legtöbb lábú élőlény Kaliforniában él
Címlap / Kütyü és tudomány / A legtöbb lábú élőlény Kaliforniában él

A legtöbb lábú élőlény Kaliforniában él

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

A világ legtöbb, szám szerint hétszázötven lábbal rendelkező élőlénye Kaliforniában, a Szilícium-völgy szélén él, az ezerlábúak alosztályába tartozó Illacme plenipes anatómiai titkairól a ZooKeys folyóiratban jelent meg tanulmány. 

Az ezerlábút 1926-ban látták utoljára, majd csaknem nyolcvan éven át kihaltnak hitték a tudósok, míg 2005-ben Paul Marek, az Arizonai Egyetem entomológusa újból fel nem fedezte - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon és a BBC hírei között.
 
Az ezerlábúak nevükkel ellentétben "csupán" néhány száz végtaggal rendelkeznek, a Polydesmida-rendbe tartozók pedig mindössze hatvankettot birtokolnak. Paul Marek rovarkutató munkatársaival most közzétett tanulmányában igazolta, hogy az Illacme plenipes nosténye 750 lábbal büszkélkedhet, míg a hím "csupán" 562-vel.
 
 
"Úgy tunik, hogy a rengeteg láb földalatti életmódjukkal magyarázható, 10-15 centiméterrel a talajszínt alatt bukkantunk rájuk" - magyarázta Paul Marek.
 
A hihetetlenül sok láb ellenére apró lényekrol van szó, a Illacme plenipes hossza alig 3 centiméter.
 
Az "ezerlábú" anatómiai sajátosságai közé tartozik az egyenetlen, átlátszó külso váz, a testméretükhöz képest masszív csápok, amelyekkel szemek hiányában tájékozódnak a sötétben. Míg más soklábú szájszerve rágó típusú, a Illacme plenipes esetében csökevényes, és olyan struktúrává "olvadt egybe", amely növények, vagy gombák szövetének az átlyukasztására, majd a nedvek kiszívására szolgál.
 
Paul Marek szerint az Illacme plenipes évmilliókkal ezelott elterjedt lehetett, de napjainkban családja egyetlen képviseloje a nyugati féltekén. Legközelebbi feltételezett "hozzátartozója" a dél-afrikai Nematozonium filum, amellyel 200 millió éve váltak szét útjaik, amikor a Pangea szuperkontinens elkezdett széttöredezni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2310 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x