Klasszikus koncerten kétszer nagyobb valószínűsséggel köhögnek...
Címlap / Kütyü és tudomány / Klasszikus koncerten kétszer nagyobb valószínűsséggel köhögnek az emberek

Klasszikus koncerten kétszer nagyobb valószínűsséggel köhögnek az emberek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Klasszikus koncerteken kétszer nagyobb valószínűséggel kezdenek el köhögni az emberek, mint a hétköznapi élet során más helyzetkben - állapította meg egy német kutató. 

Andreas Wagener német közgazdász szerint bár kevés statisztika létezik a zavaró jelenségről, a témában született eddigi összes kutatás mégis azt mutatja, hogy a klasszikus koncertre járók körében valamiért különösen megnő a köhögések gyakorisága. 
 
A professzor szerint az eredmények az ilyen koncertekre jellemző átlagközönség demográfiai összetételének figyelembe vétele mellett is érvényesek maradtak. "Jóllehet idősebb emberekről van szó, de még így is olyan jelentős a mennyisége a többlet-köhögéseknek, hogy arra mindenképpen magyarázatot kell adni" - idézte Wagenert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. 
 
Ami még inkább meglepő, hogy a jelek szerint bizonyos zenék jobban irritálják a közönség torkát. "A 20. század klasszikus zenei örökségének modernebb darabjai, és a csendesebb, lassúbb tételek azok, amelyeket a legtöbbször megzavar a közönség. A köhögési inger ráadásul olykor, mintha valami mintát követve, lavinaként vagy vízesésszerűen söpör végig a hallgatóságon" - magyarázta a professzor. 
 
A szakembernek eddig nem sikerült magyarázatot találni a jelenségre. "Nehéz különbséget tenni aközött, hogy valaki szándékosan köhög, ezzel mintegy hangot adva a véleményének a zenével kapcsolatban, vagy csupán reflexből cselekszik, mert éppen kapar a torka" - hangoztatta Wagener.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1729 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x