A szelíd motorosok
Címlap / Kütyü és tudomány / A szelíd motorosok

A szelíd motorosok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Motorozni főleg nyáron jó dolog. A legnagyobb kánikulai melegben is hűvös menetszél járja át a motoros testét, és könnyedén suhan az úton az árnyak és a napfény játékával a sisakján. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy hosszabb túrára keljen a lelkes motoros. A szabadság érzése valószínűleg még inkább a hatalmába keríti őt, mint a másképpen közlekedő, utazó társait. 

Motorozni főleg nyáron jó dolog. A legnagyobb kánikulai melegben is hűvös menetszél járja át a motoros testét, és könnyedén suhan az úton az árnyak és a napfény játékával a sisakján. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy hosszabb túrára keljen a lelkes motoros. A szabadság érzése valószínűleg még inkább a hatalmába keríti őt, mint a másképpen közlekedő, utazó társait.

Aki még nem próbálta
A 70-es évek közepén (meglepően gyorsan) Magyarországon is bemutattak egy filmet "Szelíd motorosok" címmel. A története nagyon egyszerű volt, és talán ekkor teremtették meg az ú.n. roadmovie műfaját. Két hippi Los Angelesből nekivág a New Orleans felé vezető országútnak, hogy megnézzék a Mardi Gras-t, a híres karnevált. A hosszú utat két Harley Davidson motorkerékpáron teszik meg. A film minden elemében nagyon amerikai. A szabadság életérzése, a hippimozgalom tetőzése, (és bigott üldözése) na és a motorkerékpárok! A Harley Davidson motor az USA egyik szimbóluma. (volt, van és lesz) Egy Harley-t birtokolni és használni kiváltságos életforma és státusz Amerikában. Egy kissé másképp viszonyulnak Amerikán kívül a márkához, de elmondható, hogy világszerte fogalommá vált a Harley Davidson, még azoknak a számára is, akik sohasem ízlelték meg a motorozás élményét.

Egy fogalom születése
Már a kezdetek is egy tipikusnak mondható amerikai karriert sejtetnek. Két fiatalember, William S. Harley és Arthur Davidson akkurátus kézimunkával, egy kis garázs mélyén összefabrikált egy robosztus, ennél fogva strapabíró túraverseny motorkerékpárt. Ezzel a helyi és környező városokban, államokban rendezett versenyeken rendszeresen elindultak és sikereket is elértek. Felfigyeltek a különlegesen összerakott motorra többen és megrendeléseket adtak a fiatalembereknek, hogy készítsenek többet az ígéretes járgányból. Mint tudjuk Amerika a nagy lehetőségek hazája, így nincs abban semmi meglepő, hogy hőseink nekifogtak a motorok gyártásának. Mivel nem rendelkeztek komolyabban felszerelt gépesített csarnokkal, így továbbra is túlnyomóan kézimunkával, manufakturális úton készültek a teljesen egyforma példányok. Lassan terjedni kezdett a híre és eljutott az óriási ország távolabbi pontjaiba is egy-egy motor, így egy nagy elhatározással A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban megalapították a Harley Davidson Motor Company-t. Ezután elindulhatott a nagyobb sorozatban gyártott motorok áradata.

A fogalomból legenda válik
A XX. század elején óriási léptekben modernizálódik a technika és az I. világháborúnak (is) köszönhetően rengeteg új megoldás kerül bevezetésre a hétköznapokhoz használatos műszaki eszközök területén. Így volt ez a motorizációval is. Egyre bonyolultabb mégis megbízhatóbb, nagyobb teljesítményt nyújtó autókat és motorokat kezdenek el gyártani világszerte. A típus- és szériaszámok nagyon nagymértékben megugrottak, köszönhetően a szalag rendszerű gyártás bevezetésének. De nem így történt a Harley Davidson motorgyárban. Ők megmaradtak a kézi összeszerelésnél, a klasszikus, több évtizedes motorépítésnél és a viszonylag alacsony darab- és típusszámnál. Ennek ellenére nagy érdeklődés övezte a márkát. Ezért szinte kiváltságosnak számított egy Harley-t birtokló motoros, akit irigység övezett, ahogy méltóságteljesen végighaladt az úton jellegzetes, semmilyen más motorral össze nem téveszthető, nagy járgányával. A tekintélyt parancsoló megjelenés felkeltette a rendőrség figyelmét, és az egyik fő megrendelőjévé vált a H. D. gyárnak. Ezzel megnőtt a motorok jelenléte az amerikai utakon még több csodálót toborozva magának. (Az egyik leghatékonyabb reklámfogásnak bizonyult) A jövőbeni Harley tulajdonosok nem bánták, hogy megrendelésükkel sorban kellett állniuk egy olyan fogyasztói magatartású országban, ahol minden azonnal kapható volt. A motorokból így vált önkéntelenül és akaratlanul is legenda, amit a holliwood-i filmipar is alaposan kihasznált. Különös előszeretettel szerepeltette, és állította filmjei cselekményének középpontjába a motorokat. Egyik ilyen örökzölddé vált alkotás a Marlon Brando főszereplésével készült "Pokol angyalai" című film. Később a valóságban is megjelent több Harley Davidson motoron száguldozó banda az országban ezen a néven, de ez inkább az amerikaiak ellenérzését váltotta ki, hiszen számos bűncselekményt és agresszív cselekedetet hajtottak végre a bandatagok. Minden esetre ez az imidzs is jelentősen hozzájárult a legenda életben tartásához.

Egyszer minden véget ér(?)
Akármekkora legenda övezte a Harley motorokat, az 1970-es évektől kezdődően egy jó húsz éven át komoly válságba került a gyár. Először csak kis mértékben kezdtek csökkenni a megrendelések, hiszen új divatok jöttek. A gyors, könnyű japán motorok meghódították az egész világot. Óriási darabszámban, kiváló minőségben, nagyon széles típusválasztékkal elhódítottak sok motorost a Harley- sek már meglévő és jövendőbeli táborából. A Kawasaki, Suzuki, Honda, stb. gyáraiban, eleinte teljesen más külalakú és jellegű illetve célú motorokat gyártottak, de néhány márka odáig is elmerészkedett, hogy a jellegzetes Harley külsőt megtévesztésig utánzó modellt is készített. Mindezek alatt a Harley gyárban hittek a legendában és minimális modernizációval folytatták a régóta bevezetett, klasszikus megjelenésű, a többi motorhoz képest nagy, lomha, zajos típusok gyártását. Már- már a rendőrség is elpártolni látszott az ős amerikai gyártól, amikor ismét elérkezett a motorozás reneszánsza. Mint a divat minden területén, a retro hívatlanul is felbukkan. Egyszer csak elég lesz a sok modernkedő, egyre furcsább dizájnból, és visszanyúlnak a gyökerekhez. Hát így menekült meg a majdnem bezárásra kényszerült Harley Davidson motorgyár is. Ismét a figyelem középpontjába került, sikk lett Harley Davidson-on motorozni, több ismert személyiség pózol szívesen az egyébként méregdrága monstrumokon, csinálva számukra újabb, remek hírverést. Olyan országokban is rajongói klubok alakultak, ahol korábban talán egy motor sem volt látható az utakon, és évről évre óriási találkozók szerveződnek világszerte bizonyítandó, hogy a Harley Davidson motorok tulajdonosai a motorjuk mellé egy (szinte kötelezően) követendő életformát is választanak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4161 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x