Kocsonyázott alma Rézi néni szakácskönyvéből
Címlap / Nasira / Kocsonyázott alma Rézi néni szakácskönyvéből

Kocsonyázott alma Rézi néni szakácskönyvéből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Olvasni is élvezet! Dédanyáink, nagymamáink által ismert, számtalan kiadást megért, remekbe szabott szakácskönyv. Rézi néni, azaz Dolecskó Terézia 1876-ban jelentette meg először a Szegedi szakácskönyvet, amiben ezt a gyöngyszemet is találtuk.  

Hámoztassanak meg a masánszki almák, közepük pedig vájassék ki; már most vegyünk két rész valódi francia pezsgőbort, egy rész vizet, 21 deka cukrot és ebben hagyjuk az almákat párolni, de úgy, hogy szét ne omoljanak.

Ha kellőleg megpuhultak, tálra kell őket rakni; mártása pedig, mely 7 decilitert tegyen, ismét izzó tűzre teendő, melyhez 3 deka fölolvasztott vizahólyag tétessék. Ha pedig jeget kaphatunk, akkor 25 gramm is elegendő; ezután vegyítsünk hozzá alkörmöslevet, hogy szép színt kapjon, miután a kocsonya egy asztalkendőn és itatóspapiroson áttöretett, az almák befőzött egész meggyel töltetnek meg, melyekre aztán a kocsonya öntendő, de vigyázva, hogy az almák tőle színt ne kapjanak, hanem fehéren maradjanak.

Valódi francia pezsgő nem léte esetében
pedig csupán csak 7 deciliter víz, két leves citromnak leve és annyi cukor vétessék, hogy az egésznek kellő édessége lehessen.

Nyárban azonban, ha friss gyümölcsünk van, masánszki alma nemlétében, egyéb apró almákat is használhatni, pezsgőbor helyett pedig friss málna- vagy ribiszkelevet is.
 

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1527 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x